0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Miért lepik el ősszel a pókok otthonainkat?

Újra itt az ősz, a lepkék elrepülnek, a katicabogarak menedéket keresnek és egyre több a pók van a lakásokban… de ezek a rovarok miért változtatják meg viselkedésüket az időjárás változásakor?

Az ősz beköszöntének árulkodó jelei egyértelműek számunkra: a nappalok rövidebbek, a hőmérséklet pedig csökken. Ezt jelnek vesszük, és elővesszük a téli ruháinkat, és feltekerjük a fűtést. De honnan tudják a rovarok, hogy közeleg a tél? És mit tesznek, hogy felkészüljenek?

A néphiedelem szerint a rovarok és más gerinctelen állatok képesek megjósolni az időjárást emiatt például nagyobb pókhálókat láthatunk, ha az időjárás hidegebb lesz.

Ám tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a rossz időjárás előtt szőnek nagyobb hálókat a pókok. Ugyanakkor a rovarok viselkedésében mindenképpen megfigyelhetünk változások az évnek ebben a szakában, ami azt mutatja, hogy a rovarok előre megérzik az időjárás változását, és alkalmazkodnak hozzá.

A rovarok rendkívül érzékenyek a környezetük változásaira. Számukra a fény változása a fő jel, amit az évszakok változásának tudnak be. A rovarok, akárcsak az emberek, a fényt a szemeikkel érzékelik, ám a legtöbb rovarnak a két nagy összetett szemen kívül, (amelyek a fejük elején vannak) három kisebb szeme is van a fejük tetején, amelyeket okcelláknak neveznek. A fényinformáció a szemükből az agyukba jut, és belső órájuk értelmezi az évszakok változását, ami az embernél és más főemlősöknél is fontos.

Az évszakok változására való reagálás nagyon fontos a rovarok számára, mivel hidegvérűek, emiatt nem tudják szabályozni saját testhőmérsékletüket.

A rovarok azonban különböző módon megtudnak megbirkózni a közelgő hideg időjárással, egyesek, mint például a bogáncslepke, ősszel elhagyják Európa mérsékelt övi tájait, és a mediterrán térségbe, valamint Észak-Afrikába repülnek, hogy szaporodjanak. Mások saját „fagyálló” fehérjéket termelnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megbirkózzanak a téli hőmérséklettel. A rovarok többsége azonban a diapauzának nevezett lelassulási folyamaton megy keresztül, amely nagyon hasonló a téli álomhoz.

Az évnek ebben a szakaszában a rovarok, valamint az ízeltlábúak, például a pókok, védett helyet keresnek a tél eltöltésére, ezért látunk ilyenkor több pókot az otthonunkban. Az ablakpárkányokon és sziklák alatt megbújó rovarcsoportokat, például katicabogarakat is észrevehetünk. Ezek a rovarok a tél folyamán védve maradnak, és tavasszal újra felébrednek. A vándorlás, a diapauza és egyes rovarok nyár végi természetes pusztulása miatt általában úgy érezhetjük, hogy kevesebb rovar van a környéken, mint néhány héttel ezelőtt.

Az évszakok változására adott válasz, valamint az a tény, hogy a rovarok a közelgő esőre reagálva bizonyítottan megváltoztatják viselkedésüket, például a párzást, arra enged következtetni, hogy a rovarok időjárás előrejelzők,

amelyek felhívják a figyelmet például arra, hogy közeleg az eső. Azonban valószínűbb, hogy csak az időjárás változásaira reagálnak, mint ahogyan az emberek esernyőt visznek magukkal, ha szürke az ég.

Forrás: independent.co.uk