0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

A Proceedings of the Royal Society B tudományos lapban közölt publikációhoz a kaliforniai Central Valley-ben vizsgálták a méheket. Korábbi tanulmányok már rámutattak, hogy az olyan beporzóknak, mint a méhek, globálisan csökken a száma. A legtöbb esetben a növényvédőszerek széleskörű alkalmazását teszik felelőssé ezért. A mostani vizsgálat azonban rámutat, hogy más tényezők is komoly szerepet játszhatnak ebben, nevezetesen a monokultúra.

A monokultúrás termesztés az a gyakorlat, amikor egy időben csak egyféle növényt vetnek az adott területre. Ez egyre elterjedtebbé vált, mivel a gazdák számára jövedelmezőbb – különösen az Egyesült Államokban.

Már korábbi tanulmányokban is bizonyították, hogy a monokultúrában termesztett növények népszerűek a beporzó rovarok körében, mivel a virágzás nagyjából egy időben történik, így nagy mennyiségű pollen és nektár áll rendelkezésre egy relatív biztonságos környezetben.

Most azonban a kutatók széleskörű vizsgálatot folytattak: összehasonlították azokat a méheket, melyek napraforgó táblák mellett éltek olyanokkal, melyek nem virágzó kultúrák mellett éltek.

Az összegyűjtött adatokat elemezve arra jutottak, hogy a monokultúrás állományok mellett jóval nagyobb a beporzók parazitáinak száma. Véleményük szerint ez abban gyökerezik, hogy több rovart vonzanak ezek a területek, így nagyobb számban gyűlnek össze a virágokat látogatva. Ez pedig segíti a paraziták terjedését, könnyebben jutnak egyik gazdaszervezetről a másikra. Ezek közül némelyik közvetlenül károsítja a beporzókat, míg mások a betegségek terjesztésével közvetve okoznak gondot.

A kutatók arra is rájöttek, hogy könnyen orvosolható a probléma:

a táblákba vetett évelő növényekből álló sávokkal csökkenteni lehet a méhek csoportosulását, és ezzel a parazita fertőzés mértékét is.

Véleményük szerint az amerikai gazdáknak, de a világ más pontján élőknek is hasonlóképpen kellene eljárnia, mivel ez nem jár különösebb jövedelemkieséssel, ellenben segít megelőzni a beporzók további pusztulását, ami hosszú távon életbevágó az élelmiszer-termeléshez.

Forrás: phys.org