0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kertvarázs Badacsonyörsön – Folly Arborétum a Balaton édenkertje

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Folly ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált. Így többek között étterem, látogatóközpont, grillterasz, Panoráma terasz–kávézó, saját cukrászműhely került kialakításra, interaktív család-, és kerttörténeti kiállítás, kertmozi, chill terasz és szabadtéri színház nyílik majd, valamint számos fejlesztés zajlik, amely a vendégek komfortérzetét növeli.

A fejlesztések a Kisfaludy2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében valósulnak meg 470 millió forint értékben.

A kedden zajlott sajtótájékoztatón elhangzott, az egyetlen magán tulajdonban lévő arborétum egy szőlőbirtok alapjaira épült. Ma is jól látható a teraszos kialakítás – a szőlők rovására növekedett az arborétum, s a ma 10 hektáros terület felső részét, a terület felét fenyők, egzotikus növények foglalják el.

Lenyűgöző atmoszféra, varázslatos balatoni panoráma és százéves cédrusok illata várja azokat a látogatókat, akik betérnek a Balaton édenkertjébe, a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatba.

A páratlan kertet négy nemzedék kitartó munkája és gondoskodása élteti, ahol mára már négy világtáj növényei leltek otthonra. Az első fákat Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 1905-ben, majd 11 évvel ezelőtt a kert gondozását a dédunoka, Folly Réka vette át, aki budapesti fogorvosi állását hagyta hátra, hogy családjával együtt visszaköltözzön szülőhelyére. Egy évtizedes töretlen munkájának eredménye nemcsak az arborétumban látható: Folly Réka a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének elnökségi tagja; legutóbb a 2021. október 11-12. között Lisszabonban lezajlott, „I. Nemzetközi történelmi botanikus kertek” c. kongresszus előadója volt, ahol „Tried and tested – opportunities for private gardens” címmel a magánkertek turizmusban betöltött szerepét mutatta be.

A kertet most gondozó és vezető negyedik generációnak köszönhetően az arborétum ma komplex élménycsomagot nyújt a látogatóknak, ahol a látogató akár egy egész napot eltölthet, a különleges, hatalmas fenyő- és lombos fák, virágok között sétálva, finom bort kortyolva, helyi különlegességeket és házi készítésű süteményt fogyasztva kikapcsolhat a mindennapi rohanásból. Éppen ezért 2010 óta folyamatos fejlesztések helyszíne a Folly. 2014-ben új támfalat, játszóteret és kilátót építettek a kertbe. Ebben az időszakban az arborétum egy dendrobotanikai rehabilitáción is átesett, azaz minden növényt térképre vittek, meghatározták a fajokat, fajtákat, és digitalizálták az információkat. 2018-bann felújították a család egykori lakóházát is, ami most látogatóközpont és étterem funkciót tölt be.

A fejlesztések azonban itt nem álltak meg: elkészült és kibővült a grillterasz, idén nyáron átadták a Panoráma terasz – kávézót, augusztusban pedig megnyitott a Folly saját cukrászműhelye.

A következő félévben további új turisztikai szolgáltatások, attrakcióelemek kerülnek kialakításra: többek között az egykori pincében interaktív család-, és kerttörténeti kiállítás, kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház nyílik, valamint számos olyan fejlesztés valósul meg, amely a vendégek komfortérzetét növeli, így például a burkolatok felújítása az ösvényeken, ülőpadok, bútorok, függőágyak elhelyezése, új, tematikus és babakocsival bejárható sétaútak kialakítása, elektromos kerékpártöltő és autótöltő, valamint információs táblák kihelyezése. A tervek között szerepel az infokommunikációs jegyrendszer bevezetése, továbbá a Folly attraktivitásának, egyediségének erősítése új land art alkotásokkal, szobrokkal. Összesen 4500 m2-nyi új út létesül 1000 méter szegéllyel. A turisztikai attrakció fejlesztés elemei a tervek szerint 2022. április 30-ra készülnek el, és a Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében valósulnak meg 470 millió forint értékben.

„A Folly nem egyszerű magánkert, sokkal több ennél. Egész évben nyitvatartunk, számos programmal várjuk a természetkedvelőit, a családosokat, a gyerekeket. Emellett fontosnaktartom, hogy példát mutassunk, egyrészt azzal, hogy megőrizzük, amit az elődeink létrehoztak, gondozzuk örökségüket, másrészt azzal, hogy komolyan vesszük a természetszeretet, a környezetvédelem területén betöltött edukációs szerepünket. Mindemellett büszkék vagyunk arra, hogy a különböző szolgáltatásokkal kibővült Folly ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált, amely az európai magánkertek által képviselt élvonalhoz tartozik” – fejtette ki Folly Réka, a dédunoka, negyedikgenerációs tulajdonos.

Forrás: magyarmezogazdasag