0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

A máskülönben Supplant™ név alatt forgalmazott készítmények a tradícionális cukornál kevesebb kalóriát tartalmaznak, és csak kevéssé emelik a vércukorszintet. Az új édesítőszerek ezen felül prebiotikusak, vagyis – csakúgy, mint a rostok – a bélrendszerben megtalálható, jótékony hatású baktériumok „motorjaként” szolgálnak. Azért hizlalnak kevésbé, mint a cukrok, mert a rostokhoz hasonlóan nem bomlanak le és nem szívódnak fel a szervezetben – írja a Store Insider.

A gyártó szerint bármennyire is eltérő forrásból származnak, az ételek ízét, állagát és küllemét a tradícionális cukorral gyakorlatilag azonos módon befolyásolják.

A növényi rostok a természetben fellelhető, leggyakoribb cukorforrásnak tekinthetők.

Fenntarthatósági szempontból mindig örvendetes fejlemény, ha a termények korábban hasznosíthatatlannak minősülő részeit valamiképpen sikerül biztonságosan bedolgozni az élelmiszerekbe. Az már csak hab a tortán, ha ez az integráció még előnyös egészségügyi hatásokkal is megajándékozza a fogyasztókat.

A gyártás folyamata

A The Supplant Company először is különböző gazdaságoktól és élelmiszeripari létesítményektől, illetve erdőkből beszerzi a szárhoz, héjhoz és csutkához hasonló, megfelelő növényi alkotóelemeket. Ezt követően a cég a saját szavai szerint ezeket a részeket „kezelhető” méretű darabokra aprítja, hogy könnyebben hozzáférhessen a bennük rejlő rostokhoz. Következő lépésként gombákból származó enzimekkel rövidebb szakaszokra bontják a rostokban meghúzódó, poliszacharidnak nevezett, hosszú és komplex cukorláncokat.

Végeredményben a beavatkozás következtében létrejött morzsalék állítólag főzésnél és sütésnél cukorpótlékként remekül megállja a helyét, mert bár számos, főleg a rostokra jellemző tulajdonsággal rendelkezik, alapvetően cukorként „viselkedik” az élelmiszerekben.

Forrás: storeinsider.hu/The Supplant Company