A máskülönben Supplant™ név alatt forgalmazott készítmények a tradícionális cukornál kevesebb kalóriát tartalmaznak, és csak kevéssé emelik a vércukorszintet. Az új édesítőszerek ezen felül prebiotikusak, vagyis – csakúgy, mint a rostok – a bélrendszerben megtalálható, jótékony hatású baktériumok „motorjaként” szolgálnak. Azért hizlalnak kevésbé, mint a cukrok, mert a rostokhoz hasonlóan nem bomlanak le és nem szívódnak fel a szervezetben – írja a Store Insider.
A növényi rostok a természetben fellelhető, leggyakoribb cukorforrásnak tekinthetők.
Fenntarthatósági szempontból mindig örvendetes fejlemény, ha a termények korábban hasznosíthatatlannak minősülő részeit valamiképpen sikerül biztonságosan bedolgozni az élelmiszerekbe. Az már csak hab a tortán, ha ez az integráció még előnyös egészségügyi hatásokkal is megajándékozza a fogyasztókat.
A gyártás folyamata
A The Supplant Company először is különböző gazdaságoktól és élelmiszeripari létesítményektől, illetve erdőkből beszerzi a szárhoz, héjhoz és csutkához hasonló, megfelelő növényi alkotóelemeket. Ezt követően a cég a saját szavai szerint ezeket a részeket „kezelhető” méretű darabokra aprítja, hogy könnyebben hozzáférhessen a bennük rejlő rostokhoz. Következő lépésként gombákból származó enzimekkel rövidebb szakaszokra bontják a rostokban meghúzódó, poliszacharidnak nevezett, hosszú és komplex cukorláncokat.
Végeredményben a beavatkozás következtében létrejött morzsalék állítólag főzésnél és sütésnél cukorpótlékként remekül megállja a helyét, mert bár számos, főleg a rostokra jellemző tulajdonsággal rendelkezik, alapvetően cukorként „viselkedik” az élelmiszerekben.