0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mobil ivartalanító állomást adtak át Tiszaburán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felelős állattartási programjának keretében eddig több mint 800 kutya ivartalanítására, és mintegy 250 eb örökbeadására került sor, a mai napon pedig működésbe helyeztek egy mobil ivartalanító állomást is – jelentette ki Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Tiszaburán.

Ovádi Péter a mobil ivartalanító állomás átadásán a kóborállat-állomány csökkentésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a Magyarország Kormánya által februárban indított állatvédelemmel kapcsolatos online kérdőív eredményeiből – amelyet több mint 262 ezren töltöttek ki – egyértelműen látható, hogy a lakosság is nélkülözhetetlen feladatként tekint az ivartalanításra.

A miniszteri biztos kiemelte, az Agrárminisztérium minden rendelkezésre álló eszközével támogatja az ivartalanítási programokat, az idei évben rendkívüli előrelépés történt a területen. Megemlékezett a nagy sikerrel zárult Magyar Falu Program keretein belül kiírt 500 millió forintos keretösszegű felelős állattartást elősegítő pályázatról, amelynek célja az volt, hogy segítséget nyújtson az 5000 fő és az ez alatti állandó lakosságszámú településekben élők tulajdonában lévő ebek és macskák nem kívánt szaporulatának mérséklésére, a veszettség elleni védőoltására, valamint transzponderrel (mikrochippel) történő megjelölésére.

Ovádi Péter beszélt az Agrárminisztérium és a Nébih által tavasszal indított 50 millió forintos keretösszegű ivartalanítási pályázatról, amely mintegy 1400 kutya ivartalanítását tette lehetővé országszerte.

A szemléletformálás kulcskérdés az állatvédelem területén – tette hozzá a miniszteri biztos, aki beszámolt a nagy sikerrel indított Gazdijogsi képzésről is. A program célja a lakosság felelős állattartásra történő nevelése. A jelenléti képzésekre pár óra alatt betelt az összes hely, azonban az anatómiai-élettani ismereteket, a kutya viselkedését és a jogszabályokat is felölelő tananyagot online képzésben is el lehet sajátítani – emelte ki Ovádi Péter.

Forrás: AM Sajtóiroda