0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".

– Szükségünk van egy erős mezőgép-iparra. Szerencsére az elődeink 1991-ben,  a szövetség megalapításával egy védőhálót vontak a tagságunk alá, összehozták azokat a gépgyártó vállalatokat, amelyek a rendszerváltás zivatarában talpon tudtak maradni – így fogalmazott a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke, Csanádi Tamás. A fennállásuk 30. évfordulóját ünnepelték ma közel 150 meghívott vendéggel a lajosmizsei Geréby Kúriában.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva tekintheti meg.

Az elmúlt tíz évre visszatekintve elmondta: látható, hogy amikor erős és közvetlen volt a géptámogatás, akkor erős volt a géppiac, hiszen a külföldi gyártók gyorsabban tudtak reagálni kapacitásaikkal. Amikor ez kifutott, a géppiac visszaesett. A gépgyártóink viszont stabilak maradtak, sőt, a volumen növekedett is, főleg az exportorientáltság miatt. Mindez a döntéshozókhoz is eljutott, egyre inkább a komplett technológia, az értékláncok irányába hatnak a támogatások. Nem szeretne jóslásokba bocsátkozni, szögezte le, de idén szerinte a géppiac és a gépgyártás is át fogja szárnyalni a 200 milliárdos határt. Világszínvonalú a kínálatunk a talajművelés, a növényvédelem, a post harvest technológiák terén. Kiemelte azt is, hogy a hazánkban tevékenykedő külföldi tulajdonú gyártók zöme a fejlesztését is itt végzi, azaz nem pusztán bérgyártásról van szó.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége elnöke a magyar agrárgépészek egyre jelentősebb léptékű fejlesztéseiről beszélt az előadásában. Munkája és napi tapasztalatai kapcsán pontosan tudja, hogy például egy „Made in Germany” felirat mögött olykor akár 30 százalék a magyar tudás, a magyar munka eredménye. Ehhez azonban sok gépészre van szükség, többek között pár éve a MEGOSZ-szal együtt ezért kezdték a Legyél te is mezőgépész! programot.

Kellenek a fiatalok, ahhoz, hogy őket elérjék, eddig elképzelhetetlen felületeken kell reklámozni, mint a TikTok, a Facebook, vagy az Instagram. Azért, osztotta meg az első hallásra talán meglepő kifejezést, hogy agráriumot „szexivé tegyék” annak a generációnak.

Jó lehetőség a megjelenésre egy-egy kiállítás, mint például a közelmúltban lezajlott OMÉK, ahol örömmel látta, hogy sok fiatal nézett szét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa, Lepsényi István a hidrogént nevezte egy sok lehetőséggel kecsegtető új, érdekes területnek. Az Európai Unió 2019-ben erről a kémiai elemről kijelentette: korkompetencia, mert, bár a technológia teljes folyamata még sok fejlesztést igényel, ha el akarjuk érni a 2050-es klímacélokat, az csak a hidrogénnel valósulhat meg. A hidrogén felhasználás a következő 20-30 évben tízszeresére növekszik majd, jelenleg évi 150 ezer tonnát állítunk elő, harmadát a műtrágyagyártás, a többit a kémiai üzemek használják fel. A mezőgazdaság pedig úgy kerül ebbe a képbe, folytatta a miniszteri biztos, hogy a járművek közlekedésre használják majd.

– Amikor átvettem annak idején a tárca vezetését, az egyik kérésem az volt, hogy hívhassuk Agrárminisztériumnak. A névvel is jelezni akartam, hogy más kihívásokra kell reagálni a 21. században. Pontosan ezt keresi az a korosztály, amely most dönt arról: elkötelezi-e az agrárium felé magát, vagy sem – ezt Nagy István agrárminiszter jelentette ki. – A társadalom azt várja el, hogy legyen az agrárium „zöld”, ezt pedig az önök által fejlesztett eszközökkel lehet elérni. Nagyszerű érzés látni a nagy gépmárkákat, és közben tudni azt, hogy mennyi abban a magyar fejlesztés.

Nem vagyunk lemaradva, és most ismét lendületet tudunk ahhoz venni, hogy ismét elfoglaljuk a méltó helyünket. Az ösztönző támogatási rendszer kialakításán túl ehhez szükség van a színvonalas műszaki kultúrára, a generációk során felhalmozott tudásra és tapasztalatra.

A rendezvényen az innovatív megoldások alkalmazásának elősegítésére a  MEGOSZ stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platformmal, melyet Csanádi Tamás és Lepsényi István írt alá. Korábban online írt alá a szövetség egy, az Agrárminisztériummal kötött stratégiai partnerségi megállapodást, ezt most az eseményen adták át ünnepélyesen.

Elismerést vehettek át azok, akik a MEGOSZ munkájában aktívan részt vállalnak. Kucsora Szilvia nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de a BPW Hungária Kft.-től Varga Lajosnak személyesen gratulálhattak. „A magyar mezőgazdaságigép-gyártásért” érmet Lőrincz László, a szövetség korábbi elnöke és Gyurácz Ferenc, a szövetség alapító tagja kapta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu