0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Digitalizált szőlő ültetvények

„Minden innovatív törekvés egyben precíziósnak is tekinthető. Ugyanakkor tisztán precíziós mezőgazdaságról nem beszélhetünk, csak mezőgazdaságról, mert aki nem fejleszt, lemarad” - fogalmazta meg Szabó Péter a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Szőlészek, borászok, szaktanácsadók, tanárok és diákok, kutatók és a hatóság szakemberei, vállalkozások és vállalkozók jelentkeztek a szerdán megtartott Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban című online konferenciára. A téma iránti érdeklődést mutatja, hogy közel 250 szakembert regisztráltak a négy órássá bővült eseményre.

A konferencia nem titkolt célja volt, hogy a szőlőtermesztésben és borászatban alkalmazott legkorszerűbb technikai megoldásokat bemutassák a szőlőtermesztési – borászati ágazatban tanulók, oktatók, kutatók és dolgozók számára. A workshopon kiemelt szerepet kapott az innováció témaköre, hiszen reményeik szerint az esemény a gyakorlat-orientált szőlészeti és borászati ismeretek, a tudományos kutatások által alátámasztott technológiai megoldások megosztásának és megvitatásának fórumává válik.

A szakma által elismert előadók vezetésével a résztvevők olyan kérdésköröket vitattak meg, mint például a szőlőtermesztés digitalizációja, a precíziós megoldások, a drónos permetezés, a helikopteres fagyvédelem, az innovatív megoldások a műholdas helymeghatározásban, adatgyűjtés és feldolgozás a digitális szőlészetben.

Rohanó világunkban egyre nagyobb teret nyer a digitalizáció, a különböző informatikai megoldások alkalmazása a szőlőtermesztési – borászati ágazatban is. A konferencia igyekezett bemutatni azon megoldásokat, amelyek elérhetők hazánkban, illetve lehetőség nyílt megvitatni azt, hogy a rendelkezésre álló eszközöket mire és hogyan alkalmazhatjuk tevékenységünk során.

A konferencia kiváló alkalom, hogy bevezesse az érdeklődőket, az ágazatban tevékenykedőket a precíziós szőlőtermesztés és borászat világába, megismertetve az alapvető kérdésköröket, mint például a várható piaci tendenciák, vagy, hogy miben másabb a precíziós gazdálkodás, mint a hagyományos gazdálkodás, valamint szó esett a digitalizáció előnyeiről is. Mindezek megismerése, alkalmazása hozzájárulhat a szőlészeti-borászati ágazat versenyképességének javításához, mikroszinten pedig komoly piaci versenyelőny megszerzéséhez. Mindebből pedig nem csak a gazdák – a szőlészek és borászok –, hanem a fogyasztók is nyernek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu