0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Gotabaya Rajapaksa miniszterelnök még idén májusban rendelte el az agrokemikáliák import tilalmát, mondván szeretné, hogy a sri lankai mezőgazdaság csak biogazdaságokból álljon.

Az ültetvényekért felelős miniszter, Ramesh Pathirana elmondta, hogy a visszalépéssel a szigetország számára jelentős, évi 1,3 milliárd dolláros exportot generáló ceyloni tea termelőket szeretnék segíteni.

„Figyelembe véve, hogy az feldolgozóüzemekben termelt tea minősége romlott, a kormány úgy döntött, hogy ammónium szulfátot hozat be” – nyilatkozta újságíróknak Pathirana Colomboban.

Azt is elmondta, hogy

a műtrágyák importját addig folytatják, amíg a szigetország nem fog tudni saját részre megfelelő mennyiségű organikus műtrágyát előállítani, mely kielégíti a mezőgazdasági igényeket.

Rajapaksa irányelve felháborodást keltett a teaültetvény tulajdonosok és más gazdák között is, akik figyelmeztettek: az organikus műtrágyák hiányában csökkenni fog a termésmennyiség, ami áruhiányhoz vezethet.

Ez magában hordozta az amúgy is súlyos problémák tovább romlását egy olyan kormány számára, mely már egyébként is példátlan mértékű devizahiányban szenved üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerimport terén.

Nemrégiben a kormány saját maga szegte meg az műtrágya import tilalmat azzal, hogy „organikus műtrágyának” titulálva vásárolt 30 ezer tonna kálium-kloridot Litvániából.

A kormányszóvivő Dullas Alahapperuma azzal magyarázta a visszalépést, hogy az ország vezetése nem makacsolja meg magát ilyen kérdésekben, az emberek igényeire figyelve hoz döntést.

Forrás: phys.org