0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szándékosan lett ennyi bölény a Kárpátokban

Tizenhat szakaszban telepítettek vissza 105 egyedet a Szárkő-hegységbe.

Sikeresnek bizonyul a bölény-visszatelepítési program a Kárpátokban, jelenleg már mintegy 105 egyed él szabadon a Szárkő-hegységben – írja az Infostart.

Több mint 200 évvel azután, hogy a térségben az utolsó egyedet látták, 2014-ben érkeztek meg az első európai bölények a Bánságban lévő Örményes térségébe. Ezek az állatok fogságban születtek Európa más részein, visszatelepítésüket 16 szakaszban valósították meg.

„Az elmúlt két évben egyetlen állat sem pusztult el” – mondta Marina Druga, a Természetvédelmi Világalap és az európai vadállat-visszatelepítést célul kitűző egyesület, a Rewilding Europe közös programjának vezetője. Druga szerint céljuk az, hogy a populáció elérje a 250 egyedet öt éven belül.

2014 óta 38 bölényborjú született a térségben. „Nélkülük a projektnek nem lenne jövője” – tette hozzá Matei Miculescu erdész.

A visszatelepített bölények először hetekig akklimatizálódnak egy bekerített területen, mielőtt szabadon engedik őket. Az 59 ezer hektárnyi természetvédelmi területen ma már mintegy nyolcezer hektáron barangolnak. A Dél-Kárpátok ideális feltételeket biztosítanak számukra: ez egy hatalmas, gyéren lakott térség, ahol nem folyik intenzív mezőgazdálkodás – mondta Wanda Olech-Piasecka, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) illetékese.

A bölények szinte teljesen kipusztultak Európában a vadászat és élőhelyeik elpusztítása miatt.

Ma a kontinensen már mintegy hatezer európai bölény él, többségük a lengyel-fehérorosz határon, ahol már az 1950-es évek óta folynak az erőfeszítések a populáció feltámasztására. Visszatelepített állományok élnek Bulgáriában, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon is.

Forrás: Infostart/MTI