0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Választékbővítés évelőkkel

A kiültetett évelők sok szezonon át díszítenek, gondozásuk többnyire egyszerű, a nagy faj- és fajtagazdagságuk, változatos megjelenésük, valamint eltérő igényeik miatt széles körűen felhasználhatók. Mindezeknek köszönhetően az évelők népszerűsége folyamatosan növekszik, miközben a vásárlói igények is változnak.

A változással a termelőknek is lépést kell tartaniuk termesztéstechnológiában és kínálatban egyaránt. Ehhez kívánt segítséget nyújtani Gaál Győző, a Beppler Kft. ügyvezetője a legutóbbi szakmai szemináriumon.

A hagyományos 9 × 9-es kockacserepes évelők mellett egyre több vásárló keresi a nagyobb méretű növényeket. A minőségre is mind igényesebbek, valamint a korszerű marketingeszközök, például a hasznos információkat hordozó etikettek jelentősége is megnőtt.

A piacon megjelenő importáruk mintegy 90%-át kíséri valamilyen marketingeszköz, ha a hazai termelők nem lépnek ezen a téren, könnyen versenyhátrányba kerülhetnek, hívta föl a figyelmet Gaál Győző.

Változik a termesztéstechnológia is, gyorsabban, gazdaságosabban, egyszerűbben kell piacos árut nevelni. Ezt a technikai megoldásokon kívül megfelelő fajták használatával érhetjük el. Az egynyáriakhoz hasonlóan az évelőkből is kompakt, egyszerűen nevelhető és gyorsan virágot hozó, impulzív hatású fajtákra van szükség.

Mások, mint a balkonnövények

A Dümmen Orange évelőkínálata 256 fajtából áll, ebből 119 saját nemesítésű. Rengeteg naprakész információval rendelkezik a cég a fajtákról, termesztéstechnológiát is javasol hozzájuk, és az eltérő termelői adottságok és klimatikus viszonyok miatt folyamatosan gyűjtik a hazai tapasztalatokat partnereiktől, valamint a balatonkeresztúri kertészetükből.

Gaál Győző kiemelte, hogy az évelők termesztésével növelhetik bevételüket a balkon- és egynyári növényeket termelő kertészek, hiszen azzal megnyújthatják az értékesítési idényt, az ültetési, gondozási munkák sem esnek egybe, miközben jobban kihasználhatják a létesítményeket. Az évelők zöme alacsony hőigényű, akár szabadföldön vagy fűtetlen fóliában is termeszthető, viszont közel kétszer annyi tápanyagra van szükségük, mint a balkonnövényeknek. A termesztés egyik sarkalatos pontja a növények térállása, mert egy részüknek kifejezetten nagy a térigénye.

A növekedésszabályozással kapcsolatban sok és fontos információ áll rendelkezésre Németországból, azonban mivel Magyarországon magasabb a napsütéses órák száma, szabadföldi termesztéskor nem feltétlenül van rá szükség. Növényházakban viszont lényegesen jobb minőséget érhetünk el növeke­désszabá­lyzók használatával.

Gaál Győző az árképzés jelentőségére is rávilágított. A balkonnövények árát nem szabad az évelőkéhez hasonlítani, hiszen utóbbiak több szezonon át díszítenek a vásárlóknál. Fontos, hogy a kertészek kialakítsák és meg is tartsák azokat az árszinteket, amit az évelő növények megérdemelnek.

A Beppler Kft. által forgalmazott Düm­­men Orange-évelőket négy fő csoportba sorolják: kora tavasziak, nyáron nyíló évelők, valamint Longlife és Car­nelia szegfűk. A kora tavasziak csoportjában meghatározó fajok a Phlox, az Aubrieta, az Iberis, a Saxifraga, és újdonságnak számít a primulával, két­nyáriakkal együtt termeszthető, 33-38. heti ültetésre ajánlott Erysimum, amely négy színváltozatban érhető el (Pink Leonardo, Pearl, Citric, Bemi Lemo­nade). Ígéretes tavaszi választékbővítő növény lehet, de csak fűtött sátorban ajánlott termesz­teni, mivel 0 °C alatti hőmérsékleten nagy kieséssel, kései virágzással kell számolni.

Előnevelt szaporítóanyag

Az évelők egy részét előnevelt, átteleltetett, Power Quix névvel ellátott szaporítóanyagként forgalmazza a Beppler Kft. Jelenleg nyolc nemzetség 41 fajtájához kínálnak ilyen szaporítóanyagot, nagyobb, 13-22 centiméteres cserepes termesztésre. A tálcás szaporítóanyaggal szemben jobb minőségű, több hajtással, virággal rendelkező, akár 3-4 héttel gyorsabban elkészülő árut ad. Ilyen szaporítóanyagból gazdaságosabban nevelhető nagykonténeres készáru. A szaporítóanyag 35-ös tálcában kapható, így mivel egy-egy fajtából csak 35 dugványt kell megvenni, nagy fajtaválaszték állítható össze.

Szabadföldön az ültetés utáni első hetekben szükség lehet fagyvédelemre, fűtetlen fóliában azonban nem kell takarni a növényeket.

Nyáron nyílnak

Komoly lehetőség van a nyáron virágba boruló évelők nevelésében. Az Achillea Skysail sorozatának kompakt növényei nagyon gyorsan fejlődnek, de a tizedik hétnél korábban nem érdemes ültetni. Egy dugványt ültetve, 17 és 19 centiméteres cserépben 12 hét alatt lesz belőle készáru. A sorozat Fire fajtája akár 13 centiméteres cserépben is nevelhető. Kiválóan válaszol a növeke­déssza­bály­zóra.

A Campanula portenschlagiana hideghatás nélkül nem nevelhető szép növénnyé, túl kései ültetésnél pedig gyenge lesz a virágberakódás. A 33. és 10. hét között javasolt ültetni, 13-15-17-19 centiméteres cserépbe, Power Quix szaporítóanyaggal viszont elegendő a 6-12. naptári hétre időzíteni az ültetést. A Coreopsis helyigényes növény, időben szét kell húzni megfelelő térállásra. Nagyon jól reagál a növekedésszabályozóra, 15 centiméteres vagy annál nagyobb cserépben ajánlott termeszteni. A huszadik hét után a sok fény hatására a növekedése lelassul, gyorsan virágozni kezd. A kultúra hossza 8-10 hét.

A hazai klímára való Delosperma öt-hat hét alatt készre nevelhető 10,5 centiméteres cserépbe ültetve. Melegigényes, jól illeszthető a balkonnövényekhez. A megmaradt növényeket nagyobb cserépben primulákkal átteleltetve március–áprilisra nyíló árut kapunk.

A Digiplexis a Digitalis és a Penstemon keresztezésével született. Nagyon különleges növény, exkluzív, szép árut ad, termesztése fűtetlen fóliában ideális. Nagyobb, 15-19 centiméteres cserépben javasolt ültetni, de 13 centiméteres kaspóban is termeszthető, akkor mintegy két héttel hosszabb a kultúra. Ha van elég helye, akkor szép, erős növénnyé fejlődik. Visszacsípni nem szükséges, lisztharmatra érzékeny. Az Euphorbia érdekes és értékes évelő, nagy színválasztéka, struktúra jellege miatt kiváló választékbővítő. Átteleltetés után március–áprilisban nyílik, 13-15-17-es cserépméretekhez ajánlott. Az Echinaceát a 12. hét után javasolt ültetni. A növény érzékeny a sóra, magas sótartalomnál kisebb virágokat hoz, 1,0-1,5 EC-nél nevelhetők igazán szép, nagyvirágú növények. 15-17-19 centiméteres cserépben való termesztésre javasolt, virágzása június közepétől indul el. A Gaillardia SpinTop fajtasorának jellemzője, hogy növényei stabilak, jól gyökeresednek, kompakt növekedésűek. 13-astól 19-es cserépméretig egy dugvány, 22 centiméteres cseréphez három dugvány szükséges. 13-as cserépben nevelve nem feltétlen szükséges növekedésszabályozás, nyolc hét alatt készáru nevelhető. Fajtái közül az Orange Halo és a Yellow Touch korábban, míg a Red 7-10 nappal később virágzik. A huszadik hét után csak kisebb konténerbe ültessük. Mind több közterületen ültetnek Gaurát. A növény jól illeszthető a 13-as cserepes kínálatba, de 15-17-19 centiméteres méretben is nevelhető.

Jól időzíthetők

A levendulák közül Gaál Győző a Spirit sorozat fajtáit, a Purple Blue és a Hidcote fajtákat emelte ki, ezeket a kis cserepektől a nagy konténerekig minden méretben lehet termeszteni. A Vintage Violette leginkább 13 centiméteres cserépben termeszthető, nagyobb konténerbe való ültetésre vagy átteleltetésre nem ajánlott. A LaDiva Imperial Stachys levendulafajta szélesebb lombot, tömöttebb virágokat nevel, gyorsan növekszik. Első évben virágzik, de fagyérzékeny. A Spirit White pedig jó szívvel ajánlott, fehér virágú fajta. A levendula túl korai ültetése késői virágzással vagy a virágzás elmaradásával járhat, ezért az ültetést a 12. hét utánra kell időzíteni. A korábbi időpontokban ajánlott Power Quix szaporítóanyagot választani, amely extra minőséget ad, nem kell visszacsípni. Akár 2-3 literes konténerbe is ültethető.

A Leucanthemum Sweet Daisy sorozat változatosságát a virágok formája adja. A Jane fajta növekszik a leggyorsabban, annál valamivel korábban nyílik a Birdy, egy kicsit magasabb, ennek a virágai a legformásabbak. A Christine a szezon végén nyílik. Az eltérő virágzási idő lehetővé teszi a kertészek számára, hogy jól megválasztott fajtasorral hosszan kínáljanak virágzó növényeket. Hosszabb a nevelési idejük, többnyire 9-10 héttel kell számolnunk. A 13-as cserépméret is megfelel számukra, és nagyon jól reagálnak növekedésszabályzóra.

A Penstemonból három fő fajtát kínál a Dümmen Orange. A Pristin és a Pep­Talk kisebb méretűek, míg a Superstar kimondottan nagy fajta, 19 centiméteres cserépbe ajánlják ültetni. A Pristin és a PepTalk gyorsan növekszik, akár 6-7 hét alatt kész, virágzó növény nevelhető belőlük, szükséges a visszacsípés. A viszonylag laza lombú, ugyanakkor terebélyesebbre növő, mutatós Superstar fajta közterületi kiültetésekhez is felhasználható.

A kora tavaszi növények közül kiemelte a szakember a Phlox Early sorozatot a növények koraisága miatt. Ideális ültetési ideje a 10-16. hét, később a sok fény hatására nem fejleszt elég nagy lombot. A 13 centiméteres cseréphez ajánlott fajták a Pro Soft Pink, a Purple Eye, a Lilac Star, a Purple Imp., valamint a Light Blue.

A Longlife évelőkombinációk koncepció keretében több különböző évelőt egy cserépbe gyökereztetve kínálnak. Ezeket nyár folyamán lehet ültetni, a 18. héttől a 24. hétig, termelhetők ámpolnában is. Modern megjelenésű, választékbővítő beültetésekhez ideálisak. Ládába kiültetve áttelelnek, hosszú éveken keresztül díszítenek.

Fotók: Beppler kft

Forrás: Kertészet és Szőlészet