0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Fenntarthatóság és precíziós gazdálkodás

A mezőgazdaság precizitást igénylő szakma, állítja Szabadhegӱ Kristóf, a 4600 hektáron gazdálkodó Keve Zrt. vezérigazgatója. A gyakorlatban használt módszereikről a BASF fenntartható mezőgazdaságról szervezett konferenciáján osztotta meg tapasztalatait.

A Váli völgyben fekvő saját és bérelt földeken több mint tíz gazdasági egységet integrálva működik a cég, szántóföldi növényeket termesztenek. Tulajdonosa egy az USA-ban született magyar testvérpár, akik 2005-ben vásárolták meg a részvénytársaságot. Szabadhegӱ Kristóf komputermérnökként szerzett diplomát, közel áll hozzá a digitális mezőgazdaság, amit az is bizonyít, hogy cége adott helyet az európai precíziós gazdálkodási konferenciának.

Szerinte a digitális gazdaság önmagában egy olyan kultúrát teremt meg a cégnél, amiből a vezetők és a kollégák is sokat tanulnak.

A Keve Zrt.-nél használják a BASF xarvio™ Field Manager döntéstámogató rendszerét, amivel biomassza-térképek, korábbi hozamadatok és műholdfelvételek alapján zónaspecifikus térképeket állít elő a termőterületekről. Ezeket a térképeket a munkagépekre lehet küldeni, és azok alapján lehet optimalizálni a vetést, a műtrágyázást és a növényvédelmet. A rendszer minden adatot dokumentál, és újabb hozamtérképeket készít, amivel tovább finomítja a saját működését. A több mint 4600 hektár 350 táblán helyezkedik el, a legnagyobb távolság köztük 35 kilométer, ebből pedig nagy különbségek adódnak az adottságaik között.

Az erőforrás-gazdálkodás részének tekintik, hogy differenciáltan adagolják a műtrágyát is, talajminta és műholdfelvételek alapján, az adott kultúrára hangolva. Ha pedig már műtrágyáznak, fontos, hogy a növények hasznosítsák is a tápanyagot, ezért nitrogén-inhibitort használnak.

A BASF terméke, a Limus® Clear a kiadagolt karbamid feltáródásának már az első lépését gátolja, ezáltal jóval lassabban válik a növények számára fölvehető nitráttá a nitrogén. Ez egyrészt csökkenti a légkör és a talajvíz szennyezését, másrészt a növények is hosszabb távon, folyamatosan jutnak nitrogénhez. Munkaszervezési szempontból is figyelmet érdemel a nitrogén inhibitor használata, tette hozzá Szabadhegӱ Kristóf, mert egyszerre nagyobb adagban lehet kiadni a tápanyagot, nem kell többször visszatérni a területre. Ma már egy menetben lehetőleg több munkaműveletet kívánnak végezni a szántóföldeken, ami erősebb traktorokat igényel, viszont ritkábban kell végigmenni a táblákon. A Keve Zrt.-nél a traktor elejére és hátuljára szerelt műtrágyaszórókkal külön adagolják a foszfort és a káliumot, méghozzá a xarvio™ Field Manager segítségével helyspecifikusan.

Ugyancsak könnyíti a munkát a BASF csávázószere, a Systiva®, amivel a tavaszi munkacsúcsot lehet enyhíteni, ugyanis megspórolható a gabonafélék első permetezése.

A gombaölő csávázással már a vetéskor elvégezhető az első lombvédelem.

Ennek nagy jelentősége van az utóbbi évek enyhe telei miatt, amikor a kórokozók is könnyen megtelepszenek a növényállományokban, és korai permetezésre van szükség ellenük. A Systiva® csávázószert két éve használják a Keve Zrt.-nél, jó eredménnyel. Fenntarthatósági szempontból is lényeges, hogy a kiváltott permetezéssel nemcsak pénzt lehet spórolni, hanem kevesebb vizet és gázolajat fogyaszt a cég, nem tapossák a talajt a gépek, hangsúlyozta a vezérigazgató.

A precíziós fejlesztések során az első lépés a robotkormányzás volt, aztán a helyspecifikus tápanyag-utánpótlás következett.

A kapásnövényeket differenciált tőszámmal vetik a talaj termőképességéhez igazodva, ehhez sok talajmintára és műholdas térképekre van szükség.

Megoldható lenne a precíziósan célzott permetezés is, amihez további gépekre van szükség. Talajszkenner segítségével az adottságoknak megfelelő mélységben lehet művelni a talajt, ezáltal 25-30%-os üzemanyag-megtakarítás érhető el.

2021 június óta közös cégben működik együtt a Bosch és a BASF egy precíziós permetezőgép kifejlesztésén. Az Amazone gyárban elkészített berendezést Németországban és hazánkban próbálják ki először, pilot program keretében. A gépről Janis Faltmann a Bosch BASF Smart Farming, és Stefan Kiefer az Amazone részéről tartott ismertetőt.

A szántóföldi permetező nappal és éjszaka is használható, ezredmásodpercek alatt ismeri föl a gyomokat és a hozzá legközelebbi fúvókákból kiszórja rájuk a gyomirtó szert.

Amilyen egyszerűnek hangzik, olyan bonyolult fejlesztések során jutottak el a célhoz: szenzorokat, informatikai és vezérlési hátteret kellett kidolgozni hozzá. A pontos kijuttatáshoz a szórókeret stabilitását is meg kellett oldani. A kamera 6 x 6 milliméter felbontású képet továbbít, a kezelés szükségességéről pedig 25 x 60 centiméteres területenként hoz döntést a xarvio™ Field Manager szoftvere. Szójában, cukorrépában, kukoricában és napraforgóban is tesztelték eddig, a tavalyi és idei tapasztalatok szerint pedig legalább 65%-kal kevesebb gyomirtót használtak vele, mint hagyományos permetezőgéppel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu