0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megállják a helyüket

A piaci igények mellett a hazai éghajlati feltételekhez is illeszkednek a Syngenta Kft. új káposztafajtái, amelyeket az ócsai szakmai rendezvényen bemutattak. Az érdeklődő termelők azt is láthatták, hogy mennyivel nagyobb termést értek el a Malagrow Kft. biostimulátor-kombinációjával kezelt állományokban.

A hazai zöldségvetőmag-forgalmazó cégek adatai alapján idén valamivel 3000 hektár alatt maradt az összes káposztaféle termőterülete hazánkban. Úgy tűnik, hogy az előző években tapasztalt nagy csökkenés megállt, mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségüzletágának vezetője.

A káposztafélék termesztéséhez valójában Németország, Hollandia és Lengyelország éghajlata kedvez, a hazai kontinentális klímán nyáron nehéz termelni. Erősségünk viszont a korai hajtatási és korai szabadföldi, illetve a savanyítási célra történő termesztés. Ennek ellenére sajnos már több évben előfordult, hogy az idény elején egy-két alkalommal Lengyelországból érkezett savanyításra káposzta. Ezt erősítette meg a rendezvényen egy hazai termesztő is, elmondta, hogy a lengyel import lenyomta a kiváló minőségű káposztájának az árát, amit a savanyítóüzemeknek értékesített.

A korszerű, költséghatékony termesztésre, a munkaerő-költségek csökkentésére a gépesítés a megoldás. A felálló levelű fajták alkalmasak a gépi betakarításra. A növényvédelem szempontjából pedig fontos a gomba és a baktérium okozta betegségek elleni rezisztencia.

Szükség van a hazai éghajlati viszonyok mellett jól termeszthető fajtákra, és emellett előnyt hoz a biostimulátorok használata.

Mára nem túl divatosak a káposztafélék, mondta Antal Gyula, a téli vitaminforrásként kedvelt káposzta fogyasztása visszaszorult, amióta a többi zöldségféle egész évben elérhető. A fajok népszerűsége azonban eltérő. Míg karfiolból például kevesebbet eszünk, addig a brokkoli, a leveles és a bimbós kel, illetve a vörös káposzta fogyasztása nő. A gasztronómiában is tetten érhető az innováció, nő azoknak az éttermeknek a száma, amelyek egyre több és változatosabb zöldségféléket kínálnak. A tudatos vásárlók részaránya is növekedett, akik hajlandók megfizetni a jobb minőséget.

Rádi László, a káposzta- és salátafélék termékmenedzsere mutatta be azokat a káposztafajtákat, amelyek jól megállják a helyüket a hazai éghajlaton is. A tárolási fajták közül kiemelkedik a Sto­ridor F1, sokáig egészséges és szép zöld marad – Németországban, Hollandiában akár július közepéig is tárolják. Gépi betakarításra is alkalmas, ahogyan a nagy termésmennyiségre képes Lexicon F1, il­letve a Toreador F1.

A Succesor F1, illetve a Professor F1 kifejezetten savanyításra alkalmas fajták, ellenállóbbak a baktériumos megbetegedésekre, mint az Agressor F1.

A szakember mindenkinek ajánlja a Toreador F1 fajta termesztését, az igazi pultos káposzta nem hajlamos a repedésre, és az egyik legnagyobb tripsz- és baktériumtoleranciával bír.

Az a bizonyos „plusz”

A káposztafélékre is igaz, hogy a nagy termést a jó fajta alapozza meg, amelyhez megfelelő agrotechnikának és növényvédelemnek kell társulnia. Gyakran azonban még ez is kevés a sikerhez.

A Syngenta Kft. egy éve vásárolta meg az olasz Valagro biotechnológiai vállalatot. Magyarországi disztribútoruk, a Malagrow Kft. képviseletében Márton Zoltán szaktanácsadó hangsúlyozta, hogy a kiváló eredményekhez a növényeknek szükségük van valami pluszra, amely segíti őket a folyamatos fejlődésben. Ilyen pluszt jelenthet a biostimu­látorok alkalmazása, amelyek a palántaneveléstől egészen a betakarításig jól beilleszthetők a technológiába, és szerves részét képezhetik a káposztafélék termesztésének.

A cég az ócsai rendezvényén egyebek között egy méretnövelő termékkombinációt ismertetett. A kísérleti állományt Benefit PZ és MC Cream biostimulátorokkal kezelték, 2 l/ha dózissal, majd 10 nap múlva ismételték. A hatás kimutatásához 120 fejet vizsgáltak meg, és kiderült, hogy jelentős méretbeli és terméstömeg-növekedést eredményezett a két készítmény. A kezelt fejek átlagosan 1 centiméterrel nagyobb átmérővel és 10,9%-kal nagyobb tömeggel rendelkeztek, mint kezeletlen társaik.

Szellák Katalin, az északkelet-európai régió kísérleti vezetője a vörös káposzták bemutatásakor a legnagyobb hozamra képes, erős lombozatú Riva F1-et, illetve a mélybordó fejű Remala F1-et emelte ki a választékból. A Dakota F1 kelkáposzta-újdonság nagy tömeget ad, szép fodrozottságú, nyári és őszi termesztésre egyaránt alkalmas fajta.

A karfiolfajtákat Hajdú Róbert, a Syngenta területi képviselője ajánlotta a látogatók figyelmébe. Nyári időszakban a Kamino F1 idén is bizonyított minőségével, pontos tervezhetőségével, ősszel pedig az Almagro F1 vált a termelők kedvencévé, köszönhetően betegség-ellenállóságának. A karfiolpalettát idén is színesítették a lila, sárga és zöld rózsájú fajták, illetve a piaci különlegesség, a fehér színét tartó Andromeda F1.

A vállalat a brokkolinemesítésben is komoly előrelépéseket tett az utóbbi években. A nagy felületen termesztett Batory F1 mellett a rövid tenyészidejű Balard F1, illetve a Gongga F1 fajtát mutatták be.

A Syngenta növényvédelmi és vetőmag üzletágai több mint száz országban 26 ezer munkatárssal dolgoznak. Céljuk, hogy felgyorsítsák az innovációt a termelők és a természet érdekében. A vállalat ócsai kísérleti állomásán már több mint harminc éve zajlik nemesítési munka, amelynek eredményeként számos kiemelkedő fajta született, így nagy termőképességű, az éghajlati viszonyoknak leginkább megfelelő káposztaféléket kínálhatnak a hazai kertészeknek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet