0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Beöthy, a csobánci remete

Janos von Beöthy, azaz Beöthy János a fél életét külföldön, a csúcsgasztronómiában töltötte, hogy hazatérve a legjobb borok elkészítésén mérje le tudását. Igazi hegyi borászatot hozott létre – hiszen a területeinek a legalsó része is a tengerszint felett 200 méteres magasságban fekszik –, a Csobánc mellett pedig nem csak az adottságai miatt köteleződött el, de ifjú korát is a közelben töltötte.

Ahogy a szakember egy a héten Budapesten tartott borbemutatón elmondta, ezen a területen nem lehet sokat termelni, ami a minőségre kényszeríti.

A 3,5 hektáros birtokot bio művelésben tartja – bár már 1985 óta, akkor még külföldön élve, az ökogazdálkodás elkötelezett híve.

A pincében is a spontán erjesztést tartja szem előtt, ami szintén a visszafogott vegyszeres növényvédelemre kényszeríti.

Elmondása szerint sok kritika éri, hogy nem „magyar” borokat készít, de úgy tartja, a fajtákat a meghatározó termőhelyükön tapasztaltak szerint kell előállítani, miközben a badacsonyi terroire úgyis lenyomatot hagy a boron. A burgundi stílust Burgundiában tanulta, ma is nagy hatással van rá.

A spontán erjesztés mellett alacsony kénnel – de nem kénmentesen – dolgozik, szíve szerint tojásfehérjével derítene, miközben nem híve a szűretlen boroknak.

Szüret után a szabadban erjeszt, s csak az újborokat fejti be a pincébe.

A boroknál a komplexitásra törekszik. A fehérek ne legyenek alkohol hangsúlyosak, s rozéból is inkább a provance-i stílus mellett tette le a voksát.

Kóstolva a borokat, János von Beöthy iskolát teremtett. Nem híve a könnyen emészthető, populáris boroknak, szeretné, ha elgondolkodtatnák, vélemény formálásra késztetnék a fogyasztót. A kezei közül kikerülő nedűk olyanok, mint maga a borász: határozottak, nyíltak, ugyanakkor szókimondók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu