0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyre aggasztóbb a munkaerőhiány a kkv szektorban

Már a mikro-, kis- és középvállalkozások harmadának jelent komoly nehézséget a növekvő munkaerőhiány, miközben még az év elején a kkv-k mindössze 26 százaléka számolt be erről - tájékoztatta a K&H bizalmi index kutatása harmadik negyedéves eredményéről az MTI-t.

A közleményben kiemelték: a következő egy évben a vállalkozások 8,4 százaléka tervez béremelést.

A kutatásban részt vevő cégek 77 százaléka szerint növekedni fognak a fizetések a saját szektorukban. Utoljára 2019 második negyedévében kalkuláltak ennyien béremelkedéssel.

Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy a bérnövekedési várakozások már a járvány előtti időszakot idézik. Akkor stabilan legalább 8 százalékos emelésre számítottak a cégek, és nagyjából 80 százalék kalkulált a fizetések emelkedésével.

Szektorok szerinti bontásban leginkább a mezőgazdaság vár béremelést (79 százalék) és a legnagyobb átlagos növekedéssel is itt kalkulálnak (9,2 százalék).

Legkevésbé az ipari, építőipari cégek várnak magasabb fizetéseket (70 százalék), a legkisebb mértékű emelkedésre is itt számítanak (7,5 százalék).

A kutatás alapján minél nagyobb egy cég, annál jelentősebb emelkedésre számít. A 100 millió forint alatti árbevételű mikrocégek 72 százaléka, a 100 és 300 millió forint közötti árbevételű kisvállalkozások 78 százaléka, a 300 millió és 2 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező középvállalkozásoknak pedig 83 százaléka számít magasabb fizetésekre.

A K&H kkv bizalmi index összeállítása 400 magyarországi székhelyű társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A legutóbbi mérést az Impetus Research végezte szeptember 3. és 27. között.

Forrás: MTI