0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Zöldülnek a települések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is

Idén megduplázott keretösszeggel indult el a Településfásítás Program második üteme, amelynek keretében 19 megyéből, 887 település adott igénylést a 24 ezer sorfára. Borsod-Abaúj-Zemplén megye ebből a szempontból is élen jár, hiszen 85 település adott be pályázatot - mondta Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára kedden, Bogácson.

Szinay Attila elmondta, hogy a megyében az őszi ültetési időszakban összesen 45 településen, közel 1200 fa elültetésre kerül sor, ebből 780 fa már a földbe került. Kiemelte, a Településfásítási Program 2022 tavaszi időszakában közel 40 településen várható még faültetés a megyében. Hangsúlyozta, a Településfásítás Program két ütemében összesen 36.000 sorfát ültetnek el 1362 településen, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az Agrárminisztérium most is teljes ültetési csomagot biztosított, amely a földlabdás sorfa mellett annak tárolását, nevelését, szállítását, és az ültetéshez szükséges eszközöket – támasztókaró, mulcs és favédő rács – is tartalmazta.

Emlékeztetett, az Agrárminisztérium 2019-ben úgy módosította a Vidékfejlesztési Program támogatásait, hogy az erdőtelepítési kedv jelentősen megnövekedett. A magyar gazdák a programban mintegy 39 ezer hektár új erdő és faültetvény létesítésére nyújtottak be igényt, amiből 11 ezer hektár ültetése már meg is valósult. Hozzátette, az erdőtelepítési támogatásokra az átmeneti időszakban, 2022. december 31-ig is lehet pályázni. Zárásképpen felhívta a figyelmet Magyarország Zöld úton jár! online párbeszédre, ahol mindenki elmondhatja a véleményét a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről.

Forrás: Agrárminisztérium