0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A fűszerek túl mutatnak az ízeken

Egy görög monda szerint Aphrodité, a szépség és szerelem istennőjének léptei nyomán keltek ki a földből az afrodiziákumok, vagyis azok a növények, amelyeknek vágyfokozó hatást tulajdonítanak.

„Valójában a legtöbb fűszer túlmutat az ételízesítésen. Összetett módon hatnak a szervezetünkre és érzékeinkre – mondja Halmai Judit, egy hazai fűszergyártó családi vállalkozás tulajdonosa és divízióvezetője.

Az Eximpo Kft-t 1990-ben alapította Halmai Zoltán, Judit mérnök-közgazdász édesapja, aki meglátta a lehetőséget a bogyiszlói paprikamalomban, ahol a cég tevékenysége azóta is folyik.

A kft-t alapvetően a húsipari vállalatok fűszerellátására hozták létre, de mintegy tíz éve gasztroágazatot indítottak, Fűszerbár néven.

Fő profilja a fűszerpaprika, a monofűszerek és a saját know-how alapján készülő fűszersók, illetve fűszerkeverékek gyártása, csomagolása, forgalmazása. Jelenleg több mint százféle terméket állítanak elő, amelyeket tavaly óta már webáruházban is forgalmaznak. Figyelnek a vásárlói igényekre,

adalék-, tartósítószer- és színezékmentes, paleo szortimenttel állnak egészségtudatos vevőik rendelkezésére,

de nyitottak az egyedi kérésekre, ötletekre is, mivel szívügyük a kreativitás és az értékteremtés.

A bogyiszlói telephelyen régóta összeszokott, elsősorban helyiekből álló kollektíva dolgozik, a fűszerek előállítása, csomagolása jelentős részben kézi munkával folyik. Az alapanyagot legnagyobb részben állandó hazai beszállítóktól vásárolják. A magyar paprika, amit helyben őrölnek, a kalocsai és a szegedi körzetből érkezik, de importot is kínálnak, mivel a vendéglátás és a húsipar sok esetben előnyben részesíti az olcsóbb termékeket.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt leginkább sót, borsot és pirospaprikát (na jó, Vegetát) leltünk egy átlagos magyar konyhaszekrényben, és sokan hitték, hogy az egészséges étkezés egyenlő a fűszerek kerülésével, ma kezdünk egészen másként gondolni rájuk.

„Kiemelt célunk megmutatni, hogy a fűszerek nemcsak az ételek ízesítésére valók, hanem az aroma- és természetes gyógyhatáson át az ajándékozásig rengetegféle pozitív hatásuk és felhasználási lehetőségük van” – mondja Halmai Judit.

Bizonyos fűszerek megkönnyítik az emésztést, míg másoknak az immunerősítésben van fontos szerepük. Az őszi-téli időszakban például a fahéj és a kardamom ajánlott, de a fűszerpaprika hatásait sem szabad alábecsülni.

Az emberek egyre inkább érdeklődnek a különféle fűszerek használata iránt, és nemcsak a nők, hanem a férfiak is. Széles a választék, és a minőség jó irányába változik. A vásárlók figyelnek az összetételre és mind nyitottabbak a különlegesebb fűszerek, valamint keverékek iránt.

Ha jó minőségűt akarunk, érdemes megnézni az összetevőket, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon a termék, emellett a minőségi tanúsítványok és természetesen a csomagolás is sok mindent elárul.

A tárolás során a legfontosabb, hogy a fűszert ne tegyük ki fény- vagy hőhatásnak, mert ezek a legnagyobb ellenségei az illatoknak és aromáknak. Óvjuk a fűszereinket a napfénytől és a tűzhelytől, legjobb, ha zárható fiókban tartjuk őket. Ha így teszünk, akár évekig használhatók maradnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu