0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Katona István díj 2021

A volt Kiskunhalasi Állami Gazdaság egykori igazgatója emlékére, a Magyar Borok Háza Alapítvány által létrehozott Katona István díjat, minden évben két szakembernek adják át, akik munkásságuk során a magyar szőlő-bor ágazatot segítették. Egy olyan személy kapja, aki a tudományt, s egy aki a gyakorlatot műveli kimagasló módon. Az idei díjátadóra Verpeléten került sor.

Varsányi Lajos, a Varsányi Pincészet tulajdonosa generációt alapított. Több évtizedes szakmai tevékenység, minőségre való törekvés, közösségorientált gondolkodás jellemzi munkáját. Pályája 1968-ban indult, majd 1974-ben már a verpeléti palackozó születésénél bábáskodott, s elsőként jelenítette meg a boros címkén a termelőt.

A rendszerváltáskor indította vállalkozását, részt vett az 1996-os bortörvény, hegyközségi törvény megformálásában, fontos szerepet játszott a termékleírások megfogalmazásában, az Egri Borbíráló Bizottság létrejöttében.

Kocsis László oktató és kutató, aki nem csak álmodik, de tesz is valamit az álmaiért. Oktatott hazánkban, Ausztráliában, az USA-ban, Franciaországban. Kutatási területének a szőlőtermesztést választotta, s Bakonyi Károly tanítványaként sikeres munkát tudhat maga mögött. Hitvallása, hogy a szőlőtermesztőt segítse. Több nemzetközi lapban jelennek meg publikációi, s a Borászati Füzetek szerkesztőbizottságának tagja. Véleménye szerint: a legnagyobb felületen termesztett gyógynövény, a szőlő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu