0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A magas nátriumtartalmú ételek puffadást és refluxot okozhatnak

Mindenki szeret időnként nassolni, de a magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása számos káros egészségügyi következménnyel járhat, ilyen többek között a puffadás és a savas reflux is.

A só napi beviteli referenciaértéke (RDI) 2300 mg, azaz körülbelül 1 evőkanál. Egy átlagos amerikai azonban közel 3400 mg-ot visz be, ami jóval több, mint kellene. Ennek a mennyiségnek a nagy része az előre csomagolt, feldolgozott élelmiszerekből származik, mivel a nátriumot gyakran használják tartósítószerként.

Nyugodtan használhatunk sót ételeink ízesítésére, de jobb lenne, ha kerülnénk azokat az egészségtelen ételeket, amiknek túl magas a nátriumtartalma.

A puffadáson és a savas refluxon kívül a nátrium a szívre is negatív hatással lehet, ha túl sokat fogyasztunk belőle. „A magas nátriumtartalmú étrend a szívroham, a stroke, a vesebetegség és a szemproblémák kialakulásának magasabb kockázatához vezet, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása, és érzékenyek a sóra” – mondja Andrew Odegaard, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem docense és doktora.

Tehát mely ételek fogyasztása a legveszélyesebb, ha próbálunk odafigyelni a nátriumbevitelre? Odegaard szerint ez nem is olyan egyszerű. „Nincsenek olyan élelmiszerek, amelyeket be kellene tiltani, de sokunknak inkább csak alkalmankénti ételeknek kellene lenniük, mint az étrendünk alapvető részének” – mondja.

„A magas nátriumtartalmú élelmiszerek korlátozásához a legjobb megközelítés az lenne, ha az étrendünkben olyan ételeknek szánnánk a központi szerepet, amelyeket magunk készítünk el,

vagy amelyeket nátrium hozzáadásával minimálisan feldolgozunk, mivel csak így tudjuk ellenőrizni, hogy mennyi só kerül bele.”

Négy étel, amiket érdemes elkerülni

Chips

A chips mellett még kiemelendő a perec és a keksz is. „Ezek az élelmiszerek szinte minden háztartásban jelen vannak, általában magas nátriumtartalmúak, ultra-feldolgozottak, és általában rossz tápanyagértékük van” – mondja Odegaard.

„Általában más sós vagy feldolgozott élelmiszerekkel együtt fogyasztják ezeket, vagy egyszerűen csak nassolnivalóként.”

Ám különböző zöldségekkel remekül lehet helyettesíteni ezeket a rágcsálnivalókat, például sárgarépával vagy zellerrel, amiket mártásokhoz vagy szószok mellé fogyaszthatunk.

Gyorséttermi ételek

Odegaad a gyorséttermi ételeket, (beleértve a pizzát is), jellemzően nagyon magas nátriumtartalmú ételeknek nevezi, amelyeket mértékkel kell fogyasztani. „A gyorséttermek mindenütt jelen vannak, és az ételeiket általában főétkezésként vagy nassolnivalóként forgalmazzák.” Ha valamilyen sós nassolnivalóra vágyunk, lehetőség szerint cseréljük le a magas nátriumtartalmú ételeket olyan dolgokra, mint a pörkölt földimogyoró vagy bármilyen más dióféle, ugyanis a diófélék nemcsak sósak, hanem laktatóak is, és remek zsírsav- és fehérjeforrások.

Reggeliző pelyhek és nassolnivalók

„Sok olyan élelmiszer tartozik ebbe a kategóriába, amelyet uzsonnára fogyasztanak, de erősen feldolgozott és magas nátriumtartalmú” – mondja.

„Ahelyett, hogy ezekhez nyúlnánk, próbáljuk ki az olyan gyümölcsöket, mint például az alma, a körte vagy a narancs.”

Előrecsomagolt bolti szendvicsek

A boltban kapható előrecsomagolt szendvicsek gyakran erősen feldolgozott élelmiszerekből készülnek, ezért Odegaard óva int tőlük. „A feldolgozott húsok, a pékáruk (különösen a tartósítottak) és a sajtok gyakori nátriumban gazdag ételek.” Fontoljuk meg, hogy a szendvicseket mi magunk készítjük el, de ha erre nincs időnk, akkor olvassuk el figyelmesen a hozzávalók címkéjét mielőtt megvesszük annak érdekében, hogy szemelőt tudjuk tartani az étel nátriumtartalmát.

Ha megpróbálunk odafigyelni a nátriumbevitelünkre, hasznos lépés lehet a feldolgozott és előrecsomagolt élelmiszerek kerülése.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit eszünk, és hogy miből készültek az élelmiszerek, egy kulcsot kapunk ahhoz, hogy kezünkbe vegyük a jólétünk irányítását és egészséges életmódot tudjunk folytatni.

Forrás: www.shefinds.com