0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Karotinoidokkal az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Az oxidatív stressz szerepet játszhat a metabolikus szindróma, az érelmeszesedés, az elhízás, a cukorbetegség, a demencia, a daganatos megbetegedések, az ízületi gyulladások és a csontritkulás kialakulásában.

Azzal, hogy az utóbbi évtizedekben számottevően megnőtt a várható élettartam, meggyarapodtak az életkor előrehaladtával fellépő betegségek is, mint ahogyan a fenti felsorolás ezt jól példázza. Ezek többsége azonban egyáltalán nem eleve elrendelt, hanem tudatosabb életvitellel megelőzhető, illetve jelentősen enyhíthető.

Gyógyító színek

Közel 600 féle karotinoidot azonosítottak már a természetben, ezek különböző funkciókért felelősek. Közülük kb. 50 van jelen általában az emberek étrendjében, elsősorban az erősen pigmentált zöldségek és gyümölcsök formájában. A karotinoidok rendszeres fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt, az életkor előrehaladtával járó állapotok, betegségek súlyosbodását, valamint elősegíti az egészséges élettartam meghosszabbítását.

Sok karotinoid vegyület található a sárgarépában, kápia paprikában, sárgadinnyében, sütőtökben, de a  papaya, khakiszilva, mandarin, narancs, és édesburgonya is bővelkedik benne.

Bánjunk velük kíméletesen

A karotinoidokat nem érdemes erőteljes hőhatásnak kitenni, mivel károsodásokat szenvednek, viszont a kíméletes konyhatechnológiai eljárások alkalmazása után viszonylag jó formában juthatunk hozzájuk, sőt, még meg is növeljük a hozzáférhetőség és a hasznosulás hatásfokát. Biológiai hasznosulásuk és felszívódásuk mértékét fokozza az egyidejűleg fogyasztott jó minőségű, lehetőleg hidegen sajtolt zsiradékféle. Enélkül azonban szinte elhanyagolható az értékük, pl.: a sárgarépa béta- karotinjának felszívódása sokkal jobb párolva, mint nyersen magában elrágcsálva. Sok más tényező is befolyásolja, hogy mennyit képes belőlük a test magáévá tenni, mint pl.: nem, életkor, fertőzések, felszívódási zavarok és egyes gyógyszerek.

Fontosak a prevencióban

A szem egyes sejtjei különösen érzékenyek az oxidatív stresszre. A karotinoidokban – különösen a luteinben és a zeaxantinban – gazdag étrend látásvédő hatású, jelentős védelmet jelent ugyanis a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció megelőzésében. Az antioxidáns hatású pigmentek továbbá elnyelik a rövid hullámhosszú és nagy energiájú kék fényt, és ezt követően megvédik a retinát a fotokémiai károsodásoktól.

A karotinoidok rendszeres bevitele összefügg a szellemi képességek minél tovább történő megőrzésével, javítják a memóriát, megakadályozzák a kognitív hanyatlást.

Megelőzik az oxidatív stressz által kiváltott betegségeket, köztük a kardiovaszkuláris betegségeket. A lutein megvédi a szívizmot az iszkémiás sérülésektől, csökkenti az LDL- szintet és az érelmeszesedést, valamint a koszorúérbetegség és a sztrók előfordulásának rizikóját. A likopin szintén előnyös a szív és az érrendszer védelmében: csökkenti az LDL koleszterinszintet, a gyulladásos reakciókat, a kardiovaszkuláris és bizonyos daganatos megbetegedések előfordulásának kockázatát.

A daganatos megbetegedések többsége megelőzhető lenne életmódunk megreformálásával. Aminek egyik fontos eleme, hogy megnöveljük az antikarcinogén hatású karotinoidok fogyasztását.

Az oxidatív stressz a maga módján hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Az erős antioxidáns hatással bíró asztaxantin jelentős szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, mivel csökkenti a vércukorszintet, és a fukoxantinnal valamint a béta- karotinnal karöltve csökkentik a II- es típusú diabétesz kialakulásának lehetőségét.

A karotinoidok az oxidatív stressz csökkentése által közvetve megakadályozzák a csontritkulás kialakulását, növelik a csontsűrűséget, és védik a csontállomány egészségét.

Tehát a karotinoidok azon túl, hogy pazar színekkel gazdagítják a táplálékainkat, rendkívül figyelemre méltó védő-, és gyógyhatásokkal is rendelkeznek. Egészségünk megőrzése érdekében fontos mindennapjaink részévé tenni a fogyasztásukat, mivel képesek meghosszabbítani a problémamentes életszakaszunkat. Amit ma meg(t)ehetünk, ne halasszuk holnapra.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu