0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Próbaüzem volt a gyümölcsfeldolgozóban

A város pályázott a 400 négyzetméteres zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésére, amely 250 millió forint uniós támogatással valósult meg. Hűtőház is épül, évi 30 ezer tonna árut szeretnének megforgatni. A hosszú távú terv az, hogy TÉSZ-t hoznak létre.

Jánoshalmán a napokban adták át az Agrárlogisztikai Központ egyik részét, a zöldség-és gyümölcsfeldolgozót, melyben nyilvános próbaüzemet tartottak.  Minden gépsor világszínvonalú élelmiszer előállítására alkalmas, avatott be a részletekbe a térség országgyűlési képviselője, Bányai Gábor. Egy kivétellel mindegyik magyar gyártmány, óránként 2 tonna gyümölcsöt tudnak feldolgozni, és 1 köbméter lét becsomagolni. A töltés 3-5 literes, illetve egy ennél is nagyobb térfogatú zsákokban történik majd.

A Bács-Kiskun megyei város pályázott a 400 négyzetméteres zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésére, amely 250 millió forint uniós támogatással valósult meg. A laktanya területén lévő központról megtudtuk, hogy a kormány és a város hajtja végre az egymilliárdos beruházást a Településfejlesztési Operatív Program segítségével. Zöldmezős beruházásról van szó, az első lépés az infrastruktúra-fejlesztés volt.

A próbaüzemmel elégedettek, a termelési engedélyeket a napokban szerzi meg az önkormányzat, részletezte a képviselő. Most épül egy 1000 tonnás hűtő, ennek kapacitását később ötszörösére kívánják majd fejleszteni, évi 30 ezer tonna árut szeretnének megforgatni. Ez a beruházás 659 millió forintos uniós forrásból, 100 százalékos a támogatással valósul meg. 

A hosszú távú tervük az, hogy TÉSZ-t hoznak létre, így kisebb lesz annak az esélye, hogy közbeiktatott kereskedői csoporthoz kerüljön az a haszon, amely a gazdákat illetné, indokolta Bányai Gábor. 

A magyar termék minősége kiváló, a bácskai talaj jóízű zöldséget és gyümölcsöt terem, minőségben bármelyikkel felveszik a versenyt, csak meg kell találni a piacát.  A szőlőtermesztőkkel kapcsolatban – akik lassan feladják a tevékenységüket az Alföldön – is lenne javaslata.  Meglátása szerint a tőkék kivágása helyett jó megoldás lehetne, hogy a tőlük megvásárolt mustot akár állami segítséggel árusítanák intézményeknek, magánszemélyeknek.

A jánoshalmi központtal kapcsolatban azt is kifejtette: a termelőknek jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt kell majd beszállítani. A központ inkubátorházként működik, befogadja a vállalkozásokat. A terméket jelenleg Jánoshalmi Gyümölcslé néven emlegetik, azt egyelőre nem tudja, hogy ez lesz-e a végleges márkanév.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu