0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.

A harminc éves múltra visszatekintő World Cheese Awards idei versenyére több, mint 4000 nevezés érkezett 40 országból De csak egyetlen győztese lehet, amely elnyeri a zsűri döntése alapján a 2021-es év legjobb sajtja címet.

Ez az Olavidia kecskesajt, lett, amely maga a szerelem, mondták a bírálók.

A nemzetközi sajtverseny rangos esemény, amely a világ minden tájáról összegyűjti a sajttermelőket és a sajtok szerelmeseit. Az idei rendezvény egy év szünet után tért vissza, a verseny helyszíne pedig a spanyolországi Oveido városa volt.

A verseny győztese a spanyol Quesos y Besos gyártó által készített Olavidia kecskesajt, – Az Olavidia sajt megjelenése húsos, csábító, puha, meleg és hihetetlenül megnyugtató. Ez valami teljesen új. Ez más, mint a többi” – mondta Jason Hinds, az egyik bíró.

Az Olavidia sajtot teljes egészében kézzel készítik lassan pasztőrözött kecsketejből . Négyzet alakú tejsavas koagulációs sajt, amelyet szenet tartalmazó formákkal érleltek. Fehér penészhéja van, alatta hamubevonat található, ami vizuálisan nagyon feltűnő, nem csak a kéregnek, hanem a sajt közepén áthaladó ehető hamuvonalnak is köszönhető. Tizenöt-húsz napig érlelik.

Intenzív ízű sajt, ahol a tejes ízek dominálnak némi diós jegyekkel.

Az Olavidia egy kis családi vállalkozásban készül, amely mindössze öt éve foglalkozik sajtkészítéssel. A Quesos y Besos tagjai nem számítottak ilyen magas elismerésre. Elmondták, hogy a család négy generáció óta foglalkozott kecsketejjel, tejértékesítéssel és kecskesajt készítéssel . A családi hagyomány fiatal házaspárként örökölték,

de az élet más utakon és városokon keresztül vezette őket, mígnem 2016-ban visszatértek a szülőföldjükre, Andalúziába. Szerettek volna újra kapcsolatba lépni a vidéki élettel, és meg akarták tanítani gyermekeiknek mindazt, amit gyerekkorukban tudtak.

A malagai kecskék Jaén déli felföldjén legelnek, egy csodálatos vidéki területen, ilyen körülmények között a kecskék kivételes minőségű tejet adnak, amiből különféle kézműves sajtokat készítenek.

John Farrand, elmondta, hogy nagy elégedettség és öröm, hogy ez az eredmény egy kis családi vállalkozás számára nagyszerű karrier előtt nyitotta meg az ajtót.

A World Cheese Awards-ot három évtizeddel ezelőtt azért hozták létre, hogy elismerjék a kis kézműves sajtkészítők nagyszerű munkáját. – Nagy öröm számomra, hogy egy apró családi vállalkozás nyerte el a legmagasabb elismerést. Elképesztő teljesítmény a világ minden tájáról érkező négyezer pályázat között megjelenni. A Quesos y Besos Olavidia mindent tudott: lenyűgöző megjelenés, nagyszerű aroma, hihetetlen textúra és mindenekelőtt eredetiség” – mondta John Farrand. a versenyt rendező The Guild of Fine Food vezérigazgatója.

A világ legjobb sajtját egyébként a spanyol üzletekben 25 dkg-os kiszerelésben 10, 30 Euróért lehet megvásárolni .

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu