0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

A rendszer működtetése érdekében a minisztérium 1,5 milliárd forint forrást biztosít a kárenyhítési alapból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese országos jégkármérséklő rendszer működéséről tartott sajtótájékoztatón.

A mezőgazdasági termelés kockázatainak megelőzésére és kezelésére több eszköz is szolgál.

A kárenyhítési alapból tavaly 874 termelőnek 18,6 milliárd forintot fizettek ki. Az idén 461 ezer hektárra érkezett kárbejelentés, ami Farkas Sándor érthető, hisz 2021-ben volt fagykár, aszály, felhőszakadás.

A kárenyhítést is szolgálják az olyan technológiai ajánlások, mint a víztakarékos talajművelés, aminek köszönhetően az aszály ellenére is elfogadható terméseredmények születtek az idén. Ugyancsak a kárelhárítás és –enyhítés eszköze a jégkármérséklő rendszer, illetve a krízisbiztosítás is.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a tájékoztatón elmondta, Európában egyedülálló a 2018. május 1. óta üzemelő országos jégkármérséklő rendszer. amely 986 generátor segítségével juttat ezüst-jodidot a légkörbe, hogy megelőzzük a jégverést.

Az idei üzemelésről a NAK elnöke elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan április 15. és szeptember 30. között 169 napig üzemelt a jégkármérséklő-rendszer. Ebből 92 napon riasztották is. Ez a nyár állította eddig a legnagyobb kihívás elé a rendszert és üzemeltetőit: június 25-én, július 9-én és augusztus 8-án olyan erejű hidegfront-betörést észleltek, mint eddig soha.

Június 25-én tíznél több szupercella alakult ki, és 93 ezer villámot számláltak meg.

Idén először az átlagosan 5-10 négyzetkilométer átmérőjű szupercellákkal szemben egy hatalmas, 750-1000 négyzetkilométeres felhőtömböt észleltek.

Július 9-én egy 800 km hosszú zivatarlánc érte el hazánkat, az, amelyik Csehországban halálos áldozatot is követelt. Ebben 7 szupercellát és 200 ezer villámot regisztráltak.

Győrffy Balázs tájékoztatott arról is, hogy a jégkármérséklő rendszer a jég kialakulását tudja megállítani, de ha a felhők már jéggel telítetten érkeznek az országba, a generátorok csak azt tudják megakadályozni, hogy a jég tovább hízzon, ezen túl sajnos a rendszer a szupercellák ellen tehetetlen.

Ennek ellenére a számok jól mutatják a rendszer hasznosságát. Míg 2015-17 között az ország mezőgazdasági területeinek 32 százalékán volt jégkár, addig idén 8.5 százalékán.

A kamara „versenyt” hirdetett a 767 manuális generátor kezelői között, a megyei legjobbakat díjazta. Közülük is a legjobb a 91 éves Vas megyei Németh Gyula lett gyors és precíz munkájának köszönhetően.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu