0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Indul a téli szezonális ellenőrzés

December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.

Az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a megyei kormányhivatalok, járási hivatalok és a Nébih szakembereinek közreműködésével zajlik 2021. december 1-31. között.

Az államtitkár kiemelte, a koronavírus járvány elleni védekezés időszakában fokozott figyelem hárul az adott létesítményre vonatkozó higiéniai előírások szigorú betartására az élelmiszer előállítók, forgalmazók – beleértve a piacokat és rendezvényeket – ellenőrzése során. Az ellenőrök vizsgálják majd például a bevásárló kosarak tisztántartását és a csomagolatlan pékáru árusításának higiéniai feltételeit is.

Az ellenőrzött célterületek között idén is megtalálhatók az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszer-vállalkozások, mint például a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítói és forgalmazói.

A szakemberek az édességek, különösen a szaloncukrok esetében fokozottan figyelik majd a nyomon-követhetőséget, a helyes jelölést és a lejárati időt az üzletekben és piacokon egyaránt.

Az élőhal árusító helyeken kiemelten ellenőrzik a halak származását igazoló dokumentumok meglétét. A nem előre csomagolt friss sertés és baromfi húst árusító helyeken vizsgálják a származásra vonatkozó információ feltüntetését, a 200 négyzetmétert meghaladó üzletekben azt is nézik, hogy az adott termék mellé ki van e téve a származási ország zászlaja.

Mintavétellel ellenőrzik többek között a diós és mákos bejglik minőségét, a darált mákot és diót, a kimérve árusított mazsolát és a különféle aszalványokat.

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a zöldség-gyümölcsárusító helyek, ahol a szezonális termékek, köztük a szelídgesztenye minőségét és származásának feltüntetését is vizsgálják. Az alkoholos italok közül kiemelt figyelmet kapnak a nagy áruházláncokban forgalmazott import pezsgők, habzó- és gyöngyöző-borok. Továbbá ellenőrzésre számíthatnak az ünnepi vásárokra és rendezvényekre kitelepült vendéglátók, ahol az árusított ételek mellett górcső alá kerül a forralt bor és a pálinka is.

 

Forrás: AM Sajtóiroda