0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

Az üveghiány veszélyezteti az ünnepi időszak koccintásait – írja az Infostart.

„Néhány nagy szeszfőző annak ellenére, hogy többéves szerződése van több millió palackra, bizonyos esetekben azt tapasztalja, hogy választania kell, melyik palackméretet kapja meg” – mondta David Ozgo, az amerikai Szeszesitalok Tanácsának vezető közgazdásza a CNBC-nek. Ez végső soron még szűkebb kínálathoz vezethet a kisebb térfogatú palackokból, mivel a hangsúly valószínűleg a népszerűbb méretekre, a 750 milliliteresre és az 1,75 literesre helyeződik.

A Castle & Key főzde vezetője, Jessica Patterson szerint már eleve jelentős hátrányban voltak amiatt, hogy

az Egyesült Királyságban található beszállítójuk teljesen le kellett, hogy álljon a pandémia miatt.

Ezt követően hiába indult újra a termelés, az ellátási lánc problémái miatt az addig használt vízi szállítási módról át kellett térniük légi szállításra. A pandémia alatt a vízi szállítás ára megháromszorozódott. Azóta ők inkább beszállítót váltottak és a mexikói Guadalajarából hozatnak üveget, onnan ugyanis vasúton is eljuthat hozzájuk az.

Mindezen túl most már nem hat hónapra, hanem két évre előre adnak le rendelést.

A New York-i székhelyű Waterloo Containers is megemelte az importált üveg árait ügyfelei számára. Készletük 90 százaléka az országon belülről származik, ezek ára kisebb mértékben emelkedett, mint a behozott üvegé.

Az Egyesült Államokban a felhasznált üveg 60-70 százaléka kínai.

Forrás: infostart.hu