0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

A galaj horgocskáit morfológiai és biomechanikai szempontból tanulmányozták, hogy reprodukálni tudják a természetes képződményeket. A modell alapján tervezett horgok nagyfelbontású 3D-nyomtatására egész sor rendkívül ellenálló, ilyen nagy igénybevételre adaptálható fényérzékeny és biológiailag lebomló anyagot kipróbáltak, például az izomalt nevű cukoralkoholt.

Az izomaltból nyomtatott mesterséges mikrohorgokkal többféle eszközt is sikerült a növények levelére tapasztani.

Volt köztük, ami közvetlenül adagolt tápanyagokat a növények keringési rendszerébe, mások vezeték nélküli kommunikációra alkalmas áramkört tartalmaztak, amik szenzorok adatait továbbították, lehetővé téve a növények egészségi állapotának megfigyelését.

Mivel az izomalt vízben oldódik, a belekevert tápanyagok, gyógyszerek, peszticidek és baktericidek bejutnak a növény keringési rendszerébe.

A galaj mikroszopikus horgai által inspirált tépőzár lehetővé teszi a természeti erőforrások fenntartható kihasználását, például a peszticidhasználat optimalizálásával. Használat után a tapasz feloldódik, így nem keletkezik hulladék.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság