0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

A BdB szerint Németországnak speciális programra van szüksége a klímaváltozás ellensúlyozására. Az éghajlatváltozás az egész lakosságot érinti, és a globális felmelegedés visszafordításáról szóló viták továbbra sem hagynak alább. A 26. ENSZ klímacsúcson a klímaváltozás kezelésének stratégiáiról tárgyaltak a tagállamok kormányai. Helmut Selders, a BdB elnöke szerint a politikusoknak most kell cselekedniük, és tényleges lépéseket tenni a klímaváltozás mérséklésére.

Az elnök úgy gondolja, hogy a politikai lépéseken túl további, egymást kiegészítő alkalmazkodási stratégiákra van szükség. Ennek megfelelően az egyesület azonnali programot hirdetett.

Az éghajlati változásokra a német városok zöldinfrastruktúrájának fenntartásával és bővítésével kell válaszolni A zöldfelületek már eddig is jelentősen megszenvedték a klímaváltozást, ezért haladéktalanul el kell kezdeni a munkát. Az elmúlt évek forró nyarai különösen a városok fáit és cserjéit sújtották, és tartósan károsították őket. Csak Berlinben évente 20 ezer fa pusztul el. A BdB úgy látja, ahhoz, hogy a jövőben a városközpontok zöldfelületeinek megmaradjanak az olyan fontos funkciói, mint a szén-dioxid-megkötés, az oxigéntermelés, a hűtés és vagy az árnyékolás, haladéktalanul cselekedni kell.

Az egyesület mintegy egymilliárd euróra becsüli a program költségvetését.

Ahhoz, hogy a városok élhetőek maradjanak, létfontosságú a zöldinfrastruktúra fenntartása, ehhez pedig fákat kell ültetni, hangsúlyozta Helmut Selders.

Forrás: Kertészet és Szőlészet