0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Propolisz a COVID19 mellékhatásai ellen

A 2019. évi koronavírus-betegség kitörése az egész világon egészségügyi válságot okozott. A súlyos légzőszervi tünetekkel járó koronavírusos megbetegedéssel szemben egyetlen vírusellenes kezelés sem bizonyult elég hatékonynak. Közel-keleti kutatók egy tanulmányukban a propolisz és beléndekkivonat hatását értékelték a betegeknél.

A bolondító beléndek (Hyoscyamus niger) Eurázsiában és Afrikában elterjedt veszélyes, mérgező gyomnövény. Habár minden része mérgező, gyógyászati felhasználása egészen az ókorig nyúlik vissza. Évszázadokon át alkalmazták élvezeti szerként és fájdalomcsillapításra.

A mostani kutatásban ötven betegen végeztek véletlenszerű klinikai vizsgálatot. Az alanyok 18–65 év közötti férfiak és nők voltak. Őket két csoportra osztották: az egyik csoport valódi kezelést, a másik placebót kapott.

A kezelést beléndek metanolos kivonatából és propoliszból készített sziruppal végezték. A szert a betegek hat napon keresztül naponta háromszor kapták.

A vizsgálat során a kezelt betegeknél a placebót kapottakhoz képest csökkentek a koronavírusos megbetegedés jellemző tünetei: a száraz köhögés, légszomj, torokfájás, mellkasi fájdalom, láz, szédülés, fejfájás, hasi fájdalom és hasmenés. Hányinger és hányás ellen azonban nem volt hatékony a szer. Összességében mégis elmondható, hogy a kísérleti kezelés hatására enyhültek a betegség tünetei. A kutatók ezért költséghatékony kezelési lehetőségnek tekintik a szirupot. A természetes hatóanyagok fokozhatják az immunválaszt, a felhasznált növényi vegyületek enyhíthetik vagy megszüntethetik a súlyos légúti tünetekkel járó koronavírus-fertőzés tüneteit, és a jövőben felhasználhatók a betegség kezelésére.

Forrás: Phytotherapy Research 2021. DOI: 10.1002/ptr.7116.

Forrás: Méhészet