0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ezért verik le a macskák a tárgyakat

A macskák gyorsak, atlétikusak és folyamatosan figyelemmel kísérik a közvetlen környezetüket, ügyelve a változásokra. Ennek ellenére sok gazdi tapasztalhatta, hogy a macskája az asztalra vagy a pultra ugorva több tárgyat is lever. Úgy tűnhet, mintha a cicák élveznék, hogy a földre lökve összetörhetik a kínai vázát és a nagyi kedvenc porcelánkészletét.

De vajon mi lehet a tényleges magyarázat a nem túl kedves viselkedés mögött? A Metropolitan Állatorvosi Központ szerint három ok miatt tapasztalhatják a macska gazdik ezt a viselkedést -írja a pawtracks.com.

Az ösztöneikben van

A macskák ragadozók, és a környezetüket a mancsukkal fedezik fel. Amikor zsákmányra – például egy egérre találnak – először a mancsukkal nyúlnak felé. Ezzel döntik el, hogy biztonságos-e megtámadni és végül megölni az adott állatot.

Ez a vadászösztön a tárgyakkal szemben is működik. Azzal, hogy a mancsukkal pofozgatják a tárgyakat, felfedezik és megismerik azokat.

Tehát nem elsődleges céljuk, hogy leverjék őket, azonban az „ismerkedés” alatt ez is előfordulhat.

Kellemes időtöltés

Az új tárgyak felkeltik a cicák érdeklődését. Ha bármi új dolog kerül a megszokott környezetükbe, vagy csak átrendezzük a lakást és új helyre kerülnek tárgyak, az a macskák számára felhívás keringőre: fel kell fedezni, meg kell ismerni – természetesen a mancsukkal. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy az adott dolog csábítóvá válik.

Például, ha egy ceruzát lök meg a cica, az elgurul és még hangot is ad – mindez érdekes és jópofa játéknak fog tűnni kis kedvencünknek. Innentől a felfedezés és megismerés helyett már tudatosan fogja pofozgatni, és esetleg le is lökni a földre. Egy ilyen eset után pedig már tudatosan keresni fogja a macska, hogy mivel lehet még játszani.

Figyelemfelhívás

Gazdiként akár tudattalanul is hozzájárulhatunk a macskánk nem kívánatos viselkedéséhez. Ha korábban lelökött már tárgyakat, és mi erre reagáltunk, akár nevetéssel, akár azzal, hogy leszidtuk, levettük az asztalról, a cica tudni fogja: így hívhatja fel a figyelmet magára.

A kis kedvencünknek teljesen mindegy, hogy pozitív vagy negatív reakciót váltott ki belőlünk, innentől tudatosan fogja leverni a tárgyakat, pusztán a figyelemért.

Ezt úgy ellensúlyozhatjuk, hogy csendben figyeljük, és legközelebb amikor lever bármit is, látni fogjuk, ahogy a macska keresni kezd minket: észrevettük-e, hogy mit csinált?

Forrás: www.pawtracks.com