0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Borbarátok indexe, avagy melyik a legnagyobb borország?

A Bounce decemberben közzétett tanulmányából kiderül, hogy 26 országot vizsgálva hazánk a borfogyasztás és -termelés, a szőlőültetvények és bortúrák száma, valamint egy palack bor átlagos ára alapján az előkelő 10 helyre került.

Melyek a legjobb országok a borértők számára?

Sokan szeretik az új dolgok nyújtotta élményt, ami különösen igaz a borra. A szőlőskerti túráktól és borkóstolóktól kezdve az innovatív borászok által készített új házasítások élvezetéig a bor világa végtelen felfedezésre vár. Néhány borrajongó odáig megy, hogy beutazzák a világot azért, hogy megismerjék az újvilági szőlőfajtákat és borokat, valamint a világ legelismertebb szőlőültetvényeinek klasszikus évjáratait.

A borkedvelők utazásainak megtervezésében az olyan tényezők, mint a fogyasztás, a termelés, az export, a szőlőültetvények, a bortúrák és egy üveg bor átlagos költsége, mind fontos szerepet játszanak.

Nem meglepő módon ezek a tényezők országonként eltérők, ezért annak érdekében, hogy felfedjék a borkedvelők számára a legjobb országokat, a világ híres borvidékeit egy tízes listán fontos tényezők alapján rangsorolták.

Ezek alapján első lett Olaszország – 8,28 pont –, amely a világ legrégebbi bortermelő régióinak ad otthont, ezek közül a leghíresebb Veneto, ahol Velence és Verona találhatók.

Az országban 400 őshonos szőlőfajtából mindenki megtalálja a megfelelő bort. Ezenkívül a rangsor legnagyobb bortermelője is. 

Portugáliának – 7,88 pont – két bortermelő régiója van, amelyeket az UNESCO világörökség részeként jelöltek meg. Ezek között szerepel az ország egyik legelismertebb bora, a portó, amely nevét Porto városáról kapta. Az egyedi borok készítésének a nemzetközi hírneve lehet az oka annak, hogy ebben az országban találjuk a legtöbb bortúrát. Portugália egyben a legnagyobb borfogyasztó a listán.

Spanyolországban – 7,16 pont – 12 fő borrégió található, ahol boraik nagy részét termelik, köztük a Cava, a Rioja és a Cádiz tartományban egyedülálló az avinált bor. A listán Spanyolországban található a legtöbb szőlőterület, ahol 968,4 ezer hektárt fogtak be szőlőművelésre.

A megtermelt bor mennyiségében azonban a második helyen áll, egyes borvidékeinek száraz adottságai miatt.

Franciaország – 6,86 pont –, rangsorban a negyedik, borkészítésük legnépszerűbb területei Burgundia, Bordeaux és Champagne. Franciaországnak a tekintélyes bortermelő ország hírneve ellenére viszonylag kevés borútja van, bár belföldön továbbra is népszerű.

Az új-zélandi borok – 5,53 pont – népszerűsége robbanásszerűen megnőtt az elmúlt 20 évben, aminek következtében piacuk gyorsan bővült. Ez az ország elsősorban a Sauvignon blanc és Pinot noir termeléséről ismert, mindkettő Marlborough-ból, Új-Zéland legnagyobb bortermelő régiójából származik.

Új-Zélandon 4062 bortúrát kínálnak, ami a harmadik legmagasabb a listán, és 40 ezer hektáron foglalkoznak borászattal.

Magyarországon, a Bounce adatai alapján 18,5 millió hektoliter bort iszunk, és 28 millió hektolitert termelünk 67 ezer hektárnyi területen. 100 ezer főre 667 bortúra jut Magyarországon és egy üveg bor ára átlagosan 4,32 dollár (1400 forint). Ezzel hazánknak 4,23 lett az összesített átlagpontszáma.

Forrás: bounce