Tavaly írtunk róla, hogy Kínában az acélgyártás melléktermékéből képesek fehérjét szintetizálni, melyet takarmányként hasznosítanak. A Solar Foods azonban kifejezetten emberek számára dolgozta ki technológiáját, mely például az hosszabb űrutazásoknál is nagy segítség lehet – tudósít az Euronews.
Az általuk létrehozott tápanyagokban gazdag fehérjét Soleinnek nevezték el, és egyetlen mikrobióta segítségével légköri szén-dioxidból, valamint hidrogénből állítják elő (ez utóbbit vízmolekulákból szerzik, elektromosság segítségével).
Pasi Vainikka, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a gázfermentációs eljárás hasonlóan működik a bor vagy sörkészítéshez.
„Általában, például a borkészítés során élesztőt adunk a magas cukortartalmú folyadékhoz, ahol az élesztő elfogyasztja a cukrot, hogy szénhez és energiához jusson a növekedéshez, eközben pedig valamennyi alkoholt bocsájt ki a környező folyadékba” – magyarázta Vainikka.
Ha sikerül a technológiát nagyobb léptékben is alkalmazni, akkor sokkal nagyobb hatással lehet mind a jövőbeli földi életre, mind az űrutazásokra.
A mezőgazdálkodás és a hozzá kapcsolódó földhasználat jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, és 2018-ban 9,3 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint.
„A probléma a jelenlegi élelmiszertermelési rendszerrel, hogy az emberi tevékenység által okozott éghajlatváltozás egyharmada a táplálkozásunkkal függ össze, aminek 80 százaléka az állattenyésztéshez kapcsolódik.” – mondta Vainikka.
„Tehát nagy mennyiségben kell kivonnunk az állatokat az élelmiszerláncokból. A Solein tápanyagtartalmát tekintve hasonló a húshoz és a húspótló készítményekhez, illetve a tejtermékekhez és a tejhez. És pont ezeket akarjuk helyettesíteni.”
A Solar Foods támogatója a Finn kormány, azonban nagyot lendített rajtuk, amikor a NASA által kihirdetett „Deep Space Food Challenge” (mély űr élelmiszeri kihívás) nyertesei közé is bekerültek. Ez utóbbi célja az volt, hogy olyan újszerű, korszakalkotó élelmiszeripari-technológiákat vagy minimális erőforrásokat igénylő élelmiszer-rendszereket hozzanak létre a feltalálók, amelyek elengedhetetlenek lesznek az emberi élet fenntartásához, ha majd egyszer bolygóközi fajjá válunk.
„Amit mi teszünk tudományosan, és foglalkoztatja az elménket, az az, hogy ezt a technológiát be lehet építeni az űrhajók már meglévő létfenntartó rendszerébe” – tette hozzá Vainikka.