0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Brazil marhahús: önkéntes korlátozás az EU-ban

Hat európai szupermarketlánc közösen jelentette be, hogy néhány vagy az összes Brazíliából származó marhahústermék árusításával felhagynak, mert az előállításuk kapcsolatba hozható az amazóniai esőerdők pusztításával. Az érintett termékek jelentős része a világ legnagyobb húscsomagolójától, a JBS SA-tól származik.

Egy brazil riporter oknyomozó tudósításának a hatására hirdettek bojkottot az európai szupermarketek. A tudósítás bebizonyította, hogy a JBS illegális erdőirtással létrehozott legelőkről származó szarvasmarhát dolgoz fel és hoz forgalomba.

„Szarvasmarhamosásnak” azt nevezik, amikor az illegálisan kiirtott erdők helyén nevelt állatokat legitim gazdaság közbeiktatásával adják el a húsfeldolgozónak, hogy eltitkolják az eredetüket.

A JBS azt nyilatkozta a Reuters hírügynökséggel, hogy zéró toleranciát tanúsítanak az illegális erdőirtással szemben, és hogy már több mint 14 ezer beszállítóval bontottak szerződést, mert nem feleltek meg a JBS irányelveinek.

Az amazonasi esőerdők irtása felgyorsult, mióta Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-ben elfoglalta hivatalát és gáncsolja a környezetvédelmet.

Szerinte a szántóföldi gazdálkodás és a bányászat növelése emelné ki a régiót a szegénységből.

2021-ben 15 éves csúcs­pontot ért el az amazóniai erdőirtás, 14 ezer négyzetkilométeren irtották ki a világ egyik leggazdagabb bioszféráját, ami Bács-Kiskun és Baranya összterületének felel meg.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/reuters.com