0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újra jóhiszemű embereket vertek át a csaló tűzifa árusok

A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jóhiszemű embereket vertek át a csaló tűzifa árusok, ezért felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a 30/3993041, a 70/2686086 és a 70/2746713 telefonszámokon, valamint a 10918001-00000116-27410004 és a 14100017-37739349-01000000 számlaszám megadásával hirdetett tűzifa szolgáltatást semmiképpen ne vegyék igénybe!

A Nébih ellenőreinek tapasztalata szerint a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók megelőzik a csalókat azzal, hogy a tűzifa vásárlás előtt legalább az alábbi javaslatokat megismerik és azokat alkalmazzák is megrendeléseik során.

  1. Vásároljon ismert kereskedőtől! Legjobban teszi, ha a saját környezetében ismert, mások által is megbízhatónak tartott tűzifa kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásárol.
  2. Ellenőrizze a kereskedő EUTR azonosító számát!
    Ha hirdetés alapján keres tűzifa árust, csak valós, a Nébih által nyilvántartásba vett, EUTR technikai azonosító számmal rendelkező hirdetőtől, kereskedőtől vásároljon.

  3. Ha a hirdetésben nincs ilyen EUTR azonosító szám (jelenleg AA vagy AB betűkombináció után hét darab számjegy), nem szabad tovább foglalkozni a hirdetéssel. Ha az EUTR azonosítót megtalálja a hirdetésben, a Nébih nyilvántartásában ellenőrizze le, hogy az valóban létezik-e és kihez tartozik: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso
  4. Nézze meg a Nébih fekete listáját! Keressen rá a Nébih honlapján, hogy a kiválasztott hirdető telefonszáma, a hirdetésben szereplő EUTR azonosító nem szerepel-e a Nébih által közzétett fekete listán: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso Ha szerepel, semmiképpen ne vásároljon a hirdetőtől!
  5. Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át!
    Csak a 2-3. pontokban foglaltak ellenőrzését követően vegye fel telefonon a kapcsolatot a hirdetővel, és a megrendelés során jelezze, hogy csak olyan tűzifa-szállítmányt hajlandó átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít le Önnek (jelenleg FA-AA betűkombináció után 7 darab számjegy sorszámformátumú szállítójegyek vannak forgalomban, pl. FA-AA 1234567).
  6. Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát! A tűzifa megérkezésekor, még mielőtt azt elkezdik lerakodni, ellenőrizze, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, EUTR technikai azonosító száma, adószáma, valamint a szállított tűzifa valós fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve!
    Lehetőleg nappali fényben és ne egyedül fogadja a tűzifa szállítmányt.
  7. Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
    Csak akkor fizessen, ha a szállítmány megérkezett, ellenőrizte annak megfelelőségét,
    meggyőződött arról, hogy az eladót a későbbiekben is megtalálja.

A csalásokat sokkal egyszerűbb és könnyebb megelőzni, mint azt követően a csalókat kézre keríteni. A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon!

Regisztrált tűzifa kereskedőket a Nébih honlapján is kereshet: https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses

Forrás: Nébih