0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bemutatták a Semjén – Bayer vadászkönyvet

Megjelent a Nimród Könyvek első kötete, amely Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt újságíró novelláit foglalja magába. A műveket Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai és Vasáros Zsolt építész installációi kísérik.

A vadászat választott engem című kötetet január 12-én a Vajdahunyad várában mutatták be, ahol Semjén Zsolt kihangsúlyozta, rendhagyó kötet született, mivel négy műfaj alkot benne egységes ívet.

Oldalain megjelennek a vadászat eredetéről, gondolatiságáról és lényegéről szóló értékezések, egy kezdő vadász vadásztörténetit megörökítő novellafüzér, amelyeket az Egy a Természettel világkiállításon is látott alkotások illusztrálnak, modern kori, de mégis hagyományőrző installációkkal vegyítve.  

A könyv a vadászó és a nem vadászó embereket egyaránt megcélozza, érveket vázol miért szükséges és helyes vadászni, a nem vadászók pedig leírt gondolatok és élmények alapján tudják átgondolni a vadászat lényegét, szükségességét.  

A kötet előszavát Farkas István piarista atya írta, teológiai távlatot adva a műnek. Ezután a szerzők írásai egymást váltják a kötetben, amelyeket a szobrászművész vagy az építész illusztrációi koherensen lezárnak, keretbe foglalva így az olvasottakat.   

A miniszterelnök-helyettes azt is kifejtette a bemutatón, hogy ha őseink 99 százaléka nem vadászott volna, és nem lettek volna sikeres vadászok, akkor nem lenne emberiség, így a vadászat ellenzői sem. Szerinte „nem azt kell megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt.”

Kiemelte Walt Disney Bambiját, ezzel érzékeltetve a napjainkban dívó állatok humanizálásának tendenciáját, az ember és állat egy szintre helyezését, „amitől már csak egy lépés az ember dehumanizálása”.

Hozzátette, a természet rendjének megfelelően, minden állatot megillet a tisztelet, de az ember az ember, az állat pedig állat.

A kötet hamarosan románul is megjelenik, de készül a spanyol, a szlovák, a szerb, a német, az angol és az orosz nyelvű fordítás is. A vadászat választott engem című kötet az Egy a Természettel Nonprofit Kft. megbízásából a Dénes Natur Műhely Kft. gondozásában jelent meg.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu