0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lassú enyhülés csapadék nélkül

Múlt hét második felében a megelőző időszakhoz képest drasztikusan lehűlt az idő, ez a lehűlés azonban még így is az ilyenkor megszokottnál csak 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérsékleteket eredményezett. Növényvédelmi szempontból mindenképpen jól jött a hideg, nehezíti a kártevők áttelelését, ugyanakkor nem alakultak ki olyan fagyok, amik károsítanák az ismét mély nyugalmi állapotba került vegetációt.

A legnagyobb lehűlések a hóval borított keleti országrészben voltak jellemzőek, ahol pedig összefüggő hótakaró védi áttelelő szántóföldi növényeinket.

A mögöttünk álló egy hétben hideg, téli idő volt jellemző hazánkban, a csapadék is hó formájában hullott. A lehűlés a múlt csütörtökön kezdődött, és péntek reggelre már 7-10 fokkal jobban lehűlt a levegő, mint egy nappal korábban.

Országszerte fagyosak voltak az éjszakák, a legtöbb helyen -5 fok alatt alakultak a minimumok, de a derült, szélcsendes reggeleken illetve területeken -10 és -15 fok közé csökkent a hőmérséklet, a leghidegebb a vastag hóréteggel borított keleti határszélen volt.

Napközben a legtöbb napon fagypont fölé melegedett a levegő az ország jelentős részén, de többnyire +5 fok alatt maradtak a maximumok. Szombaton délkelet felől egy mediterrán ciklon csapadéksávja okozott jelentős havazást a keleti országrészben, vasárnap reggelre az Alföld déli részén és a Tiszántúlon összefüggő, 3-13 cm-es hóréteg alakult ki. Vasárnap és hétfőn a Dunántúl középső részén is havazott, bár ott 2 mm alatti csapadékmennyiség volt jellemző, így főleg a Bakonyban alakult ki tartós, 2-3 cm-es hóréteg. A tiszántúli hó azonban kedden tovább gyarapodott, sőt sokfelé az erős, viharos szél hófúvásokat is okozott, így szerda reggel a keleti országrészben 3-7 cm-es, a határszélen néhol 10-15 cm-es hótakaró védte a szántóföldi növényeket az erős fagyoktól, míg a Dunántúlon inkább csak foltokban volt jellemző hó.

A talajok többnyire 2-10 centiméteres mélységben vannak átfagyva, de a hóval nem borított kiskunsági tájakon a homokos talaj 20 centiméternél is mélyebben átfagyott.

A hideg időben a nedvességtartalom a felső egy méteres rétegben nem változott számottevően az elmúlt egy hétben.

Az előttünk álló egy hétben is folytatódik a nagyrészt száraz időjárás.

A hét végéig az időjárási frontok csak súrolják térségünket, így számottevő csapadékra sehol nincs kilátás. Éjszakánként főként keleten, északkeleten képződik zúzmarás köd, napközben azonban a legtöbb helyen kisüt a nap. Hétfőtől már több lesz a felhő fölöttünk, hétfőn és szerdán főként északkeleten, míg kedden többfelé várható kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék. Az északnyugati szél pénteken és szombaton a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén lesz élénk, majd hétfőn és kedden sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

Az elmúlt napokhoz képest kissé megenyhül az idő, a -10 fok alatti hidegek nem lesznek jellemzők, és erősödik a nappali felmelegedés is.

Péntek hajnalban még az ország nagy részén fagypont alá hűl a levegő, de szombat reggelre a Dunántúl északi és középső tájain már fagypont fölött alakulnak a minimumok, majd vasárnap reggelre ismét országos fagyra lehet számítani. Napközben a hét további részében jellemzően 3 és 8 fok közé melegszik a levegő, csak a tartósabban ködös tájakon valószínű ennél hidegebb, fagypont körüli hőmérséklet. A jövő hét első felében pedig tovább enyhül az idő, néhány fokkal emelkednek a maximum értékek, és éjszakánként is többfelé fagypont fölött marad a hőmérséklet.     

Forrás: magyarmezogazdasag.hu