0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új és hatásos ötlet a tolvajok ellen

Amikor a tolvajok három tonna osztrigát loptak el Christophe Guinot francia kagylótenyésztő farmjáról, olyan megoldást talált ki, amellyel sikerül garantáltan a tolvajok nyomára bukkanni.

Az osztriga kelendő árú és jó áron értékesíthető, például a párizsi éttermekben egy tál – hat darab – kiváló minőségű osztriga 24 euróba (9500 Ft) is kerülhet. A kereslet az ünnepi időszakokban a legnagyobb, ez a tolvajok számára is a legforgalmasabb időszak.

Guinot az osztrigát egy tengerparti lagúnában, Franciaország spanyol határának közelében tenyészti. A kagylókat ketrecekben nevelik, amelyeket drótokkal rögzítenek egy fémkerethez, amely megakadályozza, hogy elsodródjanak.

A tolvajok csónakkal mennek ki a ketrecekhez, és kiszedik az értékes zsákmányt a vízből.

Guinot megoldása: fog egy üres osztrigahéjat, beletesz egy apró, feltekert cetlit, visszaragasztja a héjat, és bedobja a ketrecbe. A cetli azt üzeni annak, aki kinyitja a kagylót, hogy megnyerte a saját súlya szerinti mennyiségű osztrigát, és arra kéri, hogy hívja fel, hogy átadhassa a nyereményt.

Azok, akik jelentkeznek a nyereményért meg tudják mondani, hol vásárolták az osztrigát, és ha nem olyan helyről származik, ahová  Guinot nem szállít, akkor a rendőrséget a tolvajok nyomára vezetheti.

A módszer elterjedt a környékbeli osztrigatenyésztők között, követték a példáját, és szintén cetliket helyeztek el osztrigák között. Néhány esetben a nyertesnek lopott osztrigát adtak el, és így riasztani tudták a rendőrséget.

Amióta Guinot 2016-ban bevezette a módszert, elmondása szerint nem történt újabb osztrigalopás a farmján. „Elrettentő hatása volt” – mondta a dél-franciaországi Leucate-ból származó 60 éves férfi.

A nyereménycetlik híre elterjedt, és úgy tűnik, valóban elrettentő hatást váltott ki, mert a francia belügyminisztérium szerint a 2017-es 19 nagy osztrigalopás után  már nem volt egy sem a környéken.

youtube://v/sIrmapc-trM

 

 

Forrás: reuters.com