0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kis híján feledésbe merült téli vitaminforrás

A svájci agráriumot a nagyközönség számára népszerűsítő lid.ch oldalon a minap egy ősrégi, könnyen megtermeszthető és egész télen át szedhető friss vitaminforrásra hívták fel a figyelmet, amely rengeteg pozitív tulajdonsága miatt alig-alig van a kertészkedők látókörében. Nálunk is kapható a vetőmagja.

A téli porcsinról, más néven közönséges vadporcsinról van szó (Claytonia perfoliata). Termeszteni fűtetlen fóliában vagy üvegházban szokták, de mivel

jól bírja a telet, kiskerti viszonyok között akár a szabadban is áttelelhet, és végig szedhetjük a friss zöld leveleit.

Nem kell külön mondani, mekkora érték a téli hónapokban a friss zöld. A téli porcsin levelei egyebek között C-, A- és B2-vitaminban, cinkben, magnéziumban, foszforban és káliumban gazdagok, valamint kumarinban, szaponinban, és olyan nyomelemekben, amelyek az emésztőrendszer egészére jó hatással vannak.

Rokona, a kövér porcsin makacs gyomként él a kertészek tudatában, a téli porcsin ugyanakkor igazi ínyencség.

Enyhén savanykás, de egy árnyalatnyi sós és diós íz is érezhető benne.

Leveleiből nyersen saláta készíthető, de jó ízt adnak a leveseknek és más ételeknek is, vagy spenót módjára is megfőzhetők. A virágrügyek pedig a kapribogyóhoz hasonló módon fogyaszthatók.

Ahogy a lid.ch oldalon nemrég megjelent cikkben olvashatjuk, Svájcban 3,5 hektáron termesztik a téli porcsint, de mivel évente akár négyszer is szedhető, erről az elenyészően kicsi felületről is összejön mintegy 40 tonna áru.

Magyarországon hobbikerti kiszerelésben kapható a magja, itt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu