0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

A brit kutatócsoport az Egyesült Államokban és Európában elérhető több mint 280 féle száraz táp fő alkotórészeinek adatait elemezte, ami a globális értékesítés kétharmadát teszi ki.

Az elemzés szerint a száraz tápok nagyjából felerészben haszonnövényből – kukoricából, rizsből vagy búzából – állnak, a többi összetevő pedig állati eredetű.

Az elemzésben az egyes összetevők előállításának környezeti hatásáról rendelkezésre álló adatokat is figyelembe vették, amiből kiderült, hogy évente körülbelül 49 millió hektár termőföldet – vagyis az Egyesült Királyság területének nagyjából a kétszeresét – használják macskák, kutyák és más házikedvencek száraztápjának az előállítására. Az eladott kisállateledelek 95 százaléka száraztáp, és az előállításuk során évente 106 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.

Ha az iparág egy ország volna, a világ hatodik legnagyobb kibocsátója lenne.

De az iparág teljes környezeti hatása ennél jóval nagyobb lehet, mivel az elemzésben csak a száraz kisállateledelekkel foglalkoztak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság