0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tollas kártevőink

A hazánkban vadászható varjúfélék állománya stabil, ami alkalmazkodóképességüknek, intelligenciájuknak és kultúrakövető magatartásuknak köszönhető. A vadgazdálkodásban, de már a lakosság körében is egyre jellemzőbb negatív megítélése, ugyanakkor hasznos szerepük is van az ökológiában.

Normal
0

21

false
false
false

HU

A dolmányos varjú (Corvus cornix), a szarka (Pica pica) és a szajkó (Garrulus glandarius) korábban egész évben vadászható volt, azonban az Európai Unió madárvédelmi irányelvét követve, a fészkelési időszak figyelembevételével vadászati idényét július 1. és február utolsó napja közötti időszakra határozták meg.

Vadászati idényük esetleges további korlátozása komoly problémákat okozhat a vadgazdálkodás és a természetvédelem területén.

A három faj madárfészkekben okozott jelentős kártétele miatt apróvadas területen, a vadászati idényüktől függetlenül, a vadászati hatóság engedélyével gyéríthetők.

A három faj eredendően mindenevő, de az évszakok változásával táplálék-összetételük arányaiban változik. A gyomortartalom-vizsgálatok kimutatásai alapján fő táplálékuk állati eredetű, ízeltlábúakat, de kisebb emlősöket, madárfiókákat is fogyasztanak.

Korábbi állományfelmérési vizsgálatok szerint a dolmányos varjú vagy szürke varjú populációja megközelíti a százezres nagyságot, szarka esetében ez a szám 93.500 példány, a szajkó állománya pedig megközelíti a 70 000-et.

Szárnyas dúvadjaink gyérítésére több alternatíva is lehetséges. Vadászati idényben lőfegyverrel, illetve csapdázással (pl. Larsen-csapda) vadászhatók. Puskával való gyérítésük igazi kihívást jelent, mivel intelligenciájuk és éberségük rendkívül fejlett, ezért már messziről tudják, hogy a zöld ruhás embereket kerülni kell, és talán még a sörétlövés határával is jobban tisztában vannak, mint maguk a vadászok… Ezért korábban leskunyhóból vadásztak rájuk, vagy a fészekből való ugrasztás módszeréhez folyamodtak. Utóbbi fészkelési időszakban történik, és csak a vadászati hatóság engedélyével alkalmazható!

A leskunyhóból történő vadászat során a műuhu használata igen hasznos lehet.

A műuhu a csali, mivel a nappali ragadozók az éjszakai ragadozókat (pl. baglyokat) megpróbálják elűzni a területükről. A varjúféléket, a megfelelő lőtávolság mellet a műbagoly megtámadásakor lehet eredményesen terítékre hozni.

Apróvadas területen nagyobb figyelmet kellene fordítani a szárnyas (és szőrmés) kártevők gyérítésére, hogy minél nagyobb számú természetes, vad állomány élhessen a területen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu