0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A paradicsom piaca

A Paradicsomfeldolgozók Világszövetségének (WPTC) októberi jelentése szerint globális szinten az ipari paradicsom mennyisége 3,4 százalékkal, 41,2 millió tonnára bővült 2015-ben a 2014. évihez képest. A WPTC adatai szerint az ipari paradicsom termése...

A közösség paradicsom-külkereskedelmi egyenlege a harmadik országokkal szemben negatív. A harmadik országokból származó paradicsom döntően a téli és a kora tavaszi időszakban jelentkezik, gyakran piaci zavarokat okozva ezzel a déli tagországokban. A harmadik országokból származó paradicsom döntő hányada Marokkóból érkezik az EU-ba. A legtöbb paradicsomot Litvánia, Lengyelország és Hollandia exportálta 2014-ben.
A KSH adatai szerint Magyarországon 2014-ben 1,88 ezer hektárról 153,1 ezer tonna paradicsomottakarítottak be. A hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben a felére, 400 hektárra csökkent, a termésmennyiség azonban folyamatosan nőtt, meghaladta a 110 ezer tonnát. Az idén a hőség miatt 20–30 százalékkal kevesebb volt a bogyó a növényeken, ugyanakkor ez a kiesés nem jelentett nagyobb gondot, mivel ebben az időszakban a melegházakban és a fóliasátrakban a zöldségnövények „fellélegezhettek”, szeptemberben pedig, amikor enyhült az idő-járás, újra nagyobb mennyiségű termést hoztak. Az ipari paradicsomtermesztés az elmúlt években ismét fejlődésnek indult.
Ehhez hozzájárult a kecskeméti Univer Product Zrt. elmúlt évi beruházása, amelynek köszönhetően évente 70–75 ezer tonna nyers paradicsomot dolgozhatnak fel. Előrejelzések szerint az ipari paradicsom mennyisége 54 százalékkal, 105 ezer tonnára emelkedett idén az előző évihez képest.
A friss vagy hűtött paradicsom külkereskedelmének 14,8 millió eurós passzívuma tavaly 25 százalékkal volt rosszabb a 2009–2013. évekre átlagosan jellemző 11,8 millió eurós hiányhoz viszonyítva. Magyarország paradicsom-külkereskedelmi egyenlege (az EU-éhoz hasonlóan) negatív. Az egyenleg romlott az
első nyolc hónapban: az import 9 százalékkal (10,6 ezer tonnára) nőtt, ezen belül a legtöbb paradicsomot beszállító Spanyolországból 4,4 ezer tonnáról 4 ezer tonnára mérséklődött. A kivitel 2 százalékkal, 1,89 ezer tonnára nőtt, döntően Ausztria (1,24 ezer tonna) felé.
A hazai paradicsomtermesztésben a szabadföldi, a fóliás és az üvegházi termesztésmódok egyaránt megtalálhatóak. Ennek köszönhetően a belföldi termesztésű (gömb és fürtös típusú) paradicsom kínálata szinte egész évben jellemző. A koktél típusú paradicsom kínálata ugyanakkor legfőképpen a március-november hónapokra korlátozódik. A Budapesti Nagybani Piacon a gömb típusú paradicsom termelői ára átlagosan 4 százalékkal (436 forint/kg), a fürtösé 10 százalékkal (542 forint/kg) volt magasabb, ugyanakkor a koktél paradicsomé 10 százalékkal (822 forint/kg) csökkent az 1–48. héten az előző évihez képest. A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a külpiaci termék a nyári hónapok kivételével egész évben jelen volt, és leginkább hajtatásból származott. A behozatal aránya az egyes paradicsomtípusok, illetve méretek függvényében eltérően alakul. Míg a 47–57 milliméteres külpiaci gömbparadicsom nem jellemző a hazai piacon, addig a 40–47 milliméteres gömbparadicsom esetében több ország terméke is – elsősorban Spanyolországé – megjelenik. A fürtös paradicsom tekintetében az olaszországi mellett a spanyolországi, valamint a török áru jelentős. Az import paradicsom ára mind a gömb, mind a fürtös típusnál egész évben alacsonyabb – a szállítási költségek ellenére – a belföldi termék árához képest.

Forrás: