0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megtalálták a kiskaput, hogy folytathassák az erdőirtást

A szójamoratórium jó ötlet volt, hatására pár év alatt 84 százalékkal esett vissza a brazíliai esőerdő-irtás. Egészen addig, amíg rá nem jöttek a gazdálkodók, hogyan játszhatják ki a szabályokat.

Brazília Mato Grosso államában egy évtized alatt 400 négyzetmérföldnyi, azaz 1000 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki a szójatermesztő farmok bővítése érdekében. Komoly mérföldkőnek számított a 2006-os „Amazóniai szójamoratórium”, mely megtiltotta, hogy 2008 után olyan területekről értékesítsék a termést, amely erdőirtás következtében jött létre.

Az erdőterület pusztítása 2012-ig 84 százalékkal esett vissza. A tendencia azonban az elmúlt években megfordult: az erdőirtás meredeken emelkedett, tavaly 15 éves csúcsot döntött meg.

A moratórium ugyanis csak a szójára vonatkozott, a gazdák továbbra is újabb és újabb területeket „tisztíthatnak meg” kukorica, szarvasmarha, vagy bármi egyéb áru számára. 

A Greenpeace, egy brazil civil szervezet és oknyomozó újságírók műholdas felvételeket tanulmányoztak, a legjelentősebb brazíliai szójatermesztő terület, Mato Grasso állam vidékeit vizsgálták. Úgy találták, hogy míg a tanulmányok azt mutatják, hogy a moratórium sikeresen leállította az esőerdők közvetlen szójaföldekké történő átalakítását, az erdőirtás folytatódott. A gazdálkodók földet szabadítottak meg a fáktól, hogy a szóján kívül más árukat is termeszthessenek, a kutatás szerint 2009 és 2019 között Mato Grossóban 450 négyzetmérföld esőerdőt vágtak ki. Holly Gibbs, az Egyesült Államok-beli Wisconsin-Madison Egyetem földrajz- és környezettudományi professzora azt mondta: „Miközben a szójatermesztők betartják a moratóriumot, más céllal továbbra is folytatják az illegális erdőirtást.”
A szója kulcsfontosságú árucikk, amelyet a tej-, szarvasmarha-, sertés- és baromfitenyésztők Európában és a világ többi részén használnak állataik takarmányozására, az Egyesült Királyságban például  2019-ben csirke és egyéb élelmiszerek előállítására használt több mint 1 millió tonna szója összefüggésbe hozható az erdőirtással.

Gibbs szerint az európai és az amerikai szójavásárlók nyomására van szükség az erdőirtás megállításához.

Ugyanakkor Raoni Rajão professzor, a Minas Gerais Szövetségi Egyetem mezőgazdasági szakértője szerint a jelenlegi szabályozás nem elegendő, a  gazdálkodók máris észrevették  a kiskaput. Azt vezető kiskereskedőket, köztük a Sainsbury’s-t, a Tesco-t, a Lidlt és a Waitrose-t képviselő Retail Soy Group is elismerte, hogy a moratóriumnak megvannak a korlátai, és meg kell erősíteni ezen létfontosságú ökoszisztémák jogi védelmét.

Forrás: www.theguardian.com