0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újból forgalmazzák a fukusimai termést

A 11 évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa súlyosan érintette Japán mezőgazdaságát. A radioaktív szennyezéstől való félelem miatt összeomlott az ország élelmiszerexportja, de az ország által bevezetett szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően mostanra szinte teljesen helyreállt a kivitel.

Fukusima tartomány jellegzetes gyümölcse a datolyaszilva, aminek az aszalványából egy világszerte keresett csemegét, az anpogakit készítik. Junya Sato családi vállalkozása is anpokagi előállításával foglalkozik. A meghámozott gyümölcsöt két hétig szárítják, ezalatt alakul ki jellegzetes illata és aromája. A családi vállalkozás korábban évi 3 tonnát értékesített belőle, de az atomkatasztrófa után két évre le kellett állniuk a termeléssel, és el kellett gondolkodniuk, hogy mi másba foghatnának.

Fukusima tartomány gazdaságában meghatározó szerepe van a nemzetközi élelmiszer-kereskedelemnek.

Annak idején 55 ország és régió korlátozta az onnan és a szomszédos tartományokból származó termékek importját, de a szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően közülük 41 mára teljesen feloldotta a korlátozásokat.

A Yanagawa Mezőgazdasági Központban külön létesítményben vizsgálják az anpogakit. Naponta akár 5 ezer dobozt is megvizsgálnak, és ha akár egyetlen olyan terméket találnak, aminek a radioaktivitása meghaladhatja az 50 becquerelt, az egész dobozt kidobják. De a teljes biztonsági ellenőrzés ennél is tovább megy, még a datolyaszilva gyökérzetét is vizsgálják, és a gyümölcsöt termő fák közül nyolcezret kivágtak radioaktív szennyezés miatt.

Az anpogaki csak egy a sok termék közül, amelyeket újra világszerte forgalmaznak.

A környék terményeit ellenőrző fukusimai mezőgazdasági technológiai központ a marhahústól a gombáig mindent megvizsgál, és az összes terméknek a globális szabványoknál tízszer szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelnie.

Az Egyesült Államok a Japán által hozott alapos ellenőrző intézkedések hatására az összes importkorlátozást eltörölte, és Ausztrália és Kanada is hasonlóan döntött.

Junya Satónak és a hozzá hasonló kistermelőknek ez nagyszerű hír, mert végre újra érdemes a vállalkozás fellendítésén gondolkodni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság