0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ne legyen húsvét retek nélkül

A hazai termelők már ellátják a piacot hónapos retekkel, nem kell a külföldi árut választani. Röszkén Vas Róbert két évtizede termeszt retket, a nagy légterű fűtetlen fóliasátrakból már február végétől szednek, és még december elején is lesz árujuk.

A retket a Vas csalás szakaszolva termeszti. Először az összesen 1,5 hektáros nagy légterű, dupla takarású fűtetlen fóliasátrakba vetnek novemberben. De a vetést azokban is további egy vagy két fátyolfólia-réteggel védik a hidegtől, ha szükség van rá, így lesz árujuk február végére, március elejére. A hónapos retek ugyanis – ahogyan a neve is elárulja – tavasszal vetve tényleg négy-öt hét alatt szedhető, és mínusz 3-5 C-ig nem érzékeny a hidegre. A télen kikelő növénykéknek azonban jóval hosszabb idő kell, amíg elég nagy lombot és gumót fejlesztenek, fagyos földben ugyanis csak vegetálnak.

Vas Róbert a gumók túlnyomó többségét, 90 százalékát csomózva értékesíti.

Fő vevői már évek óta az áruházláncok, az idén azonban a szokásosnál később, húsvét előtt fogadták az áruját. Az időközben túl nagyra nőtt gumókat ezért kereskedőknek adta el. Attól nem kell tartani, hogy ezek minősége rosszabb, a minőség ugyanis nem a gumók méretétől függ. Annál inkább a hőmérséklettől és a vízellátástól. Az egyszeri nagy mennyiségű csapadéktól kirepednek a gumók és így könnyebben megfertőződnek. Az idén tavasszal igen gyakori nagy hőingadozástól ugyancsak megrepednek, magyarázta Vas Róbert.

A fóliás retket a szabadföldön fátyolfóliával takart állomány követi, és 6000 négyzetméteren a fóliába is újra vetettek.

Így összességében május végig, június közepéig 2-2,5 hektárról szedik a retket.

A retek után üresen maradt fóliákat részben kápiapaprika termesztésével hasznosítják. Egy részükbe pedig újra retek kerül augusztusi-októberi vetésből, és lesz szabadföldi állomány is. Ennek termése tart ki december közepéig.

Húsz év után tavaly először elhagyták az őszi vetést, mert az 5 hektáron termesztett fűszerpaprika szedése lekötötte a kézimunkaerőt. És sajnos a termelői ár sem ösztönzi az őszi termesztést. A munkaerőnek azonban igyekeznek egész évben munkát adni, ezt is figyelembe veszik a gazdálkodás tervezésénél.

A retket is kézzel szedik, majd géppel csomózzák, és mosás után viszik a vevőknek.

A hónapos retek az egyik legkorábbi zöldségünk, a roppanós, finom gumók nem maradhatnak le a húsvéti asztalról sem. Nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is. Elsősorban remek C-vitamin-forrás a retek, de kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és niacint is tartalmaz.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu