0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Agrárvetélkedő: egy izgalmas univerzum

Megnyitotta kapuit a XV. Szakma Sztár Fesztivál, ahol 86 szakmában több mint 200 tanuló versenyez, emellett hétfőtől szerdáig szakmai és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Hungexpo területén.

Parragh László, a rendezvény főszervezője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, a parlamenti választás eredménye alapján az elmúlt időszak gazdaságpolitikája folytatódni fog, a kamara és a kormány közötti megállapodás továbbra is működőképes lesz, így folytatódik a több mint egy évtizedes múlttal rendelkező Szakma Sztár Fesztivál is.

Fontosnak nevezte, hogy folyamatosan növekszik a szakmák bemutatását felvállaló rendezvény, a tizenöt évvel ezelőtti induláskor 15 szakmában, mostanra 86 szakterületen versenyeznek a diákok, az agrárium belépésével pedig szinte a teljes magyar gazdaságot lefedik.

A szakember hozzátette: a rendezvénysorozat nyilvánosságával el kívánják érni, hogy minél többen lássák, egy jó szakma felér egy diplomával. Fontos, hogy a szakképzés reformjával átjárhatóság alakult ki a szakképzés és a felsőoktatás között. Napjainkra a szakképzésben eredményes változások történtek, azonban ezt olyan folyamatnak kell tekinteni, amely igazodik a gazdaság igényeihez.

Kiemelt cél a szakképzés, a felnőttképzés és a felsőoktatás kapcsolatának erősítése.

Az idei szakmák versenysorozatán 6995 diák indult, akik közülük kikerült a több mint 200, döntőben versenyző fiatal szakember, és kiválasztják a nemzetközi szakmai versenyeken a magyar indulókat is.

Győrffy Balázs, a rendezvény szervezésében együttműködő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, a Szakma Sztár Fesztiválon látható lesz, hogy a mezőgazdaság színes és sokrétű lehetőségeket rejt, érdemes rá jövőt építeni. Az agráriumban is lehet valaki kiemelkedő, lehet sztár, és nemcsak a versenyen, hanem a későbbi életében is. A miniszterelnök jelenléte a megnyitón jelzésértékű. A támogató kormányzat nemcsak szavakkal, de tettekkel, intézkedésekkel, források és teremtett lehetőségek sorával bizonyítja, hogy megbecsüli a szakmai tudást, a kétkezi munkát, a fiatalok erejét és képességeit.

Az agrárkamara elnöke kiemelte, a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenyeknek hosszú évtizedes hagyományai vannak Magyarországon.

A Szakma Sztár Fesztivált megelőző szakmai versenyek szervezése során is arra törekedtek, hogy bemutassák az agrár- és élelmiszeripari ágazat szakmáit, a gazdálkodó szervezeteket, és szakember-találkozókat tartottak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2018-ban kötött megállapodása alapján az idén közösen tartják a Szakma Sztár Fesztivált, ahol 12 agrárszakmában 38 fő versenyezhet a helyszínen, és 22 agrárszakmában tartanak bemutatót a szakképzőintézmények.

Az idelátogatók láthatják, hogy az agrárium világa nem egy letűnőben lévő rozsdás, verejtékes, sáros életforma, hanem egy folyamatosan modernizálódó, technológiájában megújuló univerzum, ígéretes és izgalmas életpálya-lehetőséggel. A mezőgazdaság óriási átalakuláson megy keresztül, az innováció, digitalizáció egyre inkább a hétköznapi gyakorlat részévé válik, nagy az igény a digitális eszközökkel jól bánó új generációkra – mondta Győrffy Balázs.

„Mindig is biztattam Önöket, higgyenek abban, hogy a munkának és különösen a szakmunkának van jövője Magyarországon”- köszöntötte a résztvevőket Orbán Viktor, aki nyolcadik alkalommal vesz részt az eseményen. A miniszterelnök kiemelte, az élet igazolta, hogy az igényes munka a megélhetés legbiztosabb forrása, és a jövőben még inkább azzá válik majd.

Mára 250 ezren tanulnak szakképzésben Magyarországon.

Egyre nagyobb a kereslet a képzett szakmunkásokra, a vállalkozói pálya is egyre népszerűbb, és ami a népszerűség alapját adja: egyre jövedelmezőbb is. Orbán Viktor beszédében kiemelte, a magyar szakmunkások hazai és nemzetközi eredményei tanúskodnak róla, milyen kiváló oktatók és pedagógusok dolgoznak a magyar szakképzési rendszerben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu