0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Épül Európa legnagyobb aquapónia farmja

A cseh Future Farming vállalat Európa legnagyobb vertikális aquapónia farmját építi Brnóban. Így reagál a friss helyi élelmiszerekre és fenntartható termelésre vonatkozó egyre növekvő igényekre.

Az aquapónia farm a modern mezőgazdaság egyik legprogresszívebb formája. Itt heti 7 napban, napi 24 órában ellenőrzött környezetben folyik a zöldségtermesztés és a haltenyésztés. „Egy 1 000 m2 területű farmnak ugyanannyi a halhozama, mint egy 20 hektáros halastónak, zöldséghozama pedig 18 000 m² szántóföldi zöldségtermesztésnek felel meg. A hagyományos mezőgazdasághoz viszonyítva az aquapónia farm teljesen automatizált és akár 95%-kal kevesebb vizet igényel. További nagy előnye, hogy bárhol felállítható. Akár a város közepén is,“ ismerteti az aquapónia farm előnyeit a Future Farming egyik alapítója, Michal Fojtík.

Technológiákkal teli, modern városi farm

A Future Farming tudományos kutató farmja a csehországi Kalyban üzemel, és a vállalat most az ország második legnagyobb városában, Brnóban építi Európa legnagyobb területű és kapacitású termelő farmját. A teljesen automatizált farm a legmodernebb technológiákat alkalmazza. A fejlett aquapónia a növény- és halökoszisztéma szimbiózisán alapszik. A halak tápanyagokkal látják el a növényeket, a növények pedig megtisztítják a vizet a halak számára.

„Ahhoz, hogy mindkét ökoszisztémának a lehető legoptimálisabb feltételeket biztosítsuk, a csarnokainkat a legmodernebb technológiákkal és dinamikus LED világítással látjuk el. A folyamatot mindenre felügyelő érzékelők (hő- és fényérzékelők, nedvességmérők, folyadékminőség érzékelők, stb.) követik, és értékelik a növények és halak növekedéséhez szükséges feltételek minőségét.“

Az első blokk már üzemel

A brnói farmot összesen 4 beruházási egység alkotja. „Az első már teljesen kész. Ez 3 ezer négyzetméter alapterületű. Itt már folyik a zöldségtermesztés és a haltenyésztés,“ mondja Michal Fojtík. Az A-blokk próbaüzemben működik. Most a növényi B-blokkot készítjük elő próbaüzemre. „Elkészültünk az építési munkákkal és a technológia telepítésével, a második blokk elosztóhálózatra történő bekötésére várunk. Amint ez megtörténik, itt is beindítjuk a próbaüzemet.“

Éves kapacitásunk 770 tonna zöldség és 320 tonna hal

Az utolsó két üzem, a nagy halcsarnok és a növényi C-blokk, az idei év második felében készül el. A teljes termelési kapacitás beindítása után

a brnói farmon napi 2,1 tonna zöldség és évi 320 tonna hal kapacitással számolnak.

„Mindent úgy terveztünk meg, hogy a farmunk minden nap el tudja látni friss zöldséggel a fogyasztóinkat. Annak érdekében, hogy az élelmiszerek a térség pultjain minél tovább frissek maradjanak, a zöldségeket új, innovatív módszerrel, gyökérrel együtt gyűjtjük be,“ mondta Michal Fojtík.

További aquapónia farmok is előkészítés alatt állnak

A Future Farming folytatni kívánja az aquapónia infrastruktúra kiépítését Csehországban tervezési előkészítés alatt áll a Letonicében megvalósuló farm, és Szlovákiában, a Pozsony közeli Szenicén már épül a vállalat első külföldi farmja. „Világszerte nő az aquapónia üzlet. Egyedülálló technológiával rendelkezünk, melyet más városokban is szeretnénk elterjeszteni. Ezért tavaly részesei lettünk a Cseh Köztársaság City for the Future víziós programjának, idén pedig részt vettünk a Dubaji EXPO Világkiállításon,“ teszi hozzá Michal Fojtík a Future Farmingtól.

Forrás: Future Farming