0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mindent a szemnek, semmit a kéznek

Elérkezett a gím- és dámtehenek, illetve az őzsuták ellésének időszaka. Bár évről évre több platformon is szembetalálkozunk a témával, mégis szükség van a figyelemfelhívásra: attól, hogy erdőben, mezőn gidát, borjat magára hagyva látunk, az nem jelenti azt, hogy árvák vagy betegek!

Normal
0

Sőt, nagyon is jól vannak, csak éppen anyjukat várják, aki vagy a környéken táplálkozik, vagy veszélyt érezve odébbállt, de minden esetben visszatér utódjához. Az újszülött egyedek még erőtlenek ahhoz, hogy kövessék anyjukat, ehelyett meglapulva, mozdulatlanul elfeküdnek a veszély elmúltáig.

Ha ilyen gidákkal, borjakkal találkozunk, még véletlenül se érjünk hozzájuk, ne simogassuk meg őket, mert akkor szagunkkal elriasztjuk az őzsutát és a szarvastehenet, ezzel megpecsételve a kicsik sorsát – anyjuk nem fogja továbbgondozni őket, így éhen pusztulnak, vagy ragadozók zsákmányává válnak.

Az Országos Vadászati Védegylet felhívja a figyelmet arra, hogy aki mégis megérinti, ne adj Isten elhozza ezeket a fiatal egyedeket a területről, az lopást követ el, mert az élő vad az állam tulajdona! Az őzgida vadgazdálkodási értéke a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete szerint 50 000, a gím- és a dámborjúé 100 000 forint.

A téma a gidák, borjak születése mellett azért is aktuális, mert május havában, a jó idő beköszöntével egyre több kiránduló látogat el a természetbe, ezzel megnő az ember-gida/borjú találkozások száma. A kicsik nem fognak az embertől elszaladni, ezért a legfontosabb, hogy ne közelítsük meg az állatokat, ne zavarjuk őket, és ismétlem, semmiképp sem érintsük meg őket!

A kirándulók mellett a kutyasétáltatóknak különösen fontos a felelős hozzáállásuk: a kutyafuttatás szabályainak maradéktalan betartása, a póráz használata. Abban az esetben, ha a kutya csak körüljárja a gidát, borjat, netán csak éppen hozzáér, azzal az utódnak befellegzett.

Arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy felelős, féltő és tudatos magatartással járjuk a természetet, védve ezzel hazánk természeti kincseit!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu