0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vészhelyzeti stratégia I.: újdonságok a cirok világában

Megjött a várva várt eső! A talajok egy része feltöltődött az ország középső sávjában és nyugati területein. De sajnos a Dél-Alföld nem kapott elég csapadékot. Eljött az ideje az öntözési beruházások tervezésének és megvalósításának. Túl nagy a kockázata annak, hogy 3-4 aszályos betakarítási szezon esetében nem marad mit etetni a tehénnel.

A 2020-as tömegtakarmány-tartalékokat a legtöbb telepen már felélték 2021-ben, így most gond van a tehén takarmány­bázisával. Sajnos, a jól kelt őszi vetések jelentős része is gyenge hozamú lesz áprilisban. De vannak területek, ahol már ki is tárcsázták a perjét, rozsot, és most tavaszi zab van a földben vagy felülvetették a gyenge kelést. Annak érdekében, hogy ne kelljen a takarmányhiány miatt tehenet kivágni vagy a termelési szintet csökkenteni, érdemes elgondolkodni a cirokfélék és a szudáni fű vetésén, mint utolsó lehetőségen. Cikkünk első részében szerzőnk – a legújabb tapasztalatok alapján – áttekintést ad a cirokfélékről és keverékeikről. Az írásban megjelennek termékek és cégnevek is, aminek a szerző szerint a segítő szándék az oka. Annak érdekében írta, hogy a termelők minél gyorsabban közvetlen információkhoz juthassanak a jelenlegi nehéz helyzetben. Mert az idő most pénz!

Kettős termesztés lehetősége

A cirokfélék jól tűrik az ökológiai stresszhatásokat (késői vetés, aszály, gyenge termőképességű vagy rossz szerkezetű talaj, késői vetés).

A cirok óriási előnye a kukoricával szemben, hogy lényegesen, körülbelül 30 százalékkal kevesebb vizet igényel egységnyi zöldtömeg előállításához. Ezért aszályos területeken egyre nagyobb jelentőségre tehetnek szert.

Bár nyári kultúra, egyszerre van a silókukoricával a területen, mégsem a kukoricaszilázst helyettesítjük a korszerű cirokfélékkel (és a szudáni fűvel), hanem a hiányzó rozs- és fűszilázsok emészthető rosttartalmát. Mert ezen új hibridek kiváló rostemészthetőségűek, ha fiatalon vannak betakarítva. Az emészthető rost pedig növeli az energiatartalmukat! De már az is segítség, ha a növendékek ehetik, és több kukoricaszilázs marad a tehénnek. Fontos szempont a kettős termesztés lehetősége is, mert az április végén-május elején betakarított gabonafélék (pl. tritikálé) után biztosabban előkészíthető a talaj, mint a kukorica alá: ha későn kerül a kukorica a földbe, akkor az intenzív növekedés időszakában belecsúszhat a csapadékszegényes periódusba, a cirok viszont május 15-ig gond nélkül vethető. (A szudáni fű pedig – normál évjárat esetében– még júniusban is.) Így jó párosítás a tritikálé és a cirok vagy a tritikálé és a szudáni fű.

A cirok típusai

A cirokféléknek számos típusát ismerjük:

• a „nagytestű” silócirkok 3-4 méteres magasságukkal képesek akár 70-80 tonna/ha zöldtermést adni. Ezek kétféleképpen hasznosíthatóak: elsősorban biogázüzemi alapanyagnak termesztjük, de kérődzőkkel is etethető a belőle készült szilázs. Jelentős, 15-20 százalékos kiindulási cukor­tartalommal, közepes rostemészthetőséggel (NDFd48: 50-55%) és alacsony keményítőtartalommal rendelkeznek a szemérés fázisában betakarítva;

• a szemes cirkokat, ahogy a név is mutatja alapvetően a szemtermésükért termesztik, Jellemző rájuk, hogy nemesítésük során az elérhető termés (szem) maximalizálása mellett szintén cél a hatékonyabb betakarítás érdekében a növénymagasság csökkentése.

De megkésett vetés esetén vagy kényszerhelyzetben ezen típusok is betakaríthatók szilázsnak.

Kisebb hozamot adnak, mint a silócirkok, de takarmányozási értékük a legújabb kutatási eredmények szerint megközelíti a kukoricaszilázst. Ennek oka, hogy 20 százalék nyersrost-tartalom mellett 15-20 százalék keményítőtartalmat képesek teremni;

• a korábbi hagyományos silócirokhibridek magassága tág tartományban mozog (180-400 cm);

• amennyiben a hagyományos silócirok bugás és szemet érlel, akkor a betakarításkori keményítőtartalom magasabb, mint a biogázüzemi, kifejezetten nagy hozamú cirokféléké (akár 15-25% sza.). A hagyományos silócirokhibridek esetében a rost emészthetősége ekkor gyenge a késői betakarítás eredményeként (NDFd48: kb. 50%). Amennyiben korszerű BMR-tulajdonsággal rendelkező silócirokhibridről van szó, úgy a magasabb keményítőtartalom kedvező rostemészhetőséggel társul a szemérés fázisában betakarítva a növényt (kb. 30-40 tonna szilázs/ha);

• amennyiben a hagyományos silócirok nem bugás vagy bugás ugyan, de hímsteril, abban az esetben keményítő nem épül be a szemekbe. Általában ezen változatok esetében a cukortartalom lesz kiemelkedő (15-20% sza.). Amennyiben korszerű BMR-tulajdonsággal rendelkező, nem bugás vagy hímsteril silócirokhibridről van szó, úgy kedvező rostemészhetőség várható korai betakarításkor (kb. 30-40 tonna szilázs/ha).

Speciális tulajdonságok

A BMR (Brown Mid Rib), mint tulajdonság (a levélerek és egyes növényi részek barnás sárgás-barnás elszíneződése) ugyanúgy, mint a kukoricában, a cirokfélékben is megtalálható.

Az új tulajdonság alapja egy genetikai mutáció, melyet természetes szelekciós eljárással tartottak benn az új hibridekben. A mutáció hatása, hogy alacsonyabb a lignintartalom, illetve gyengébb a cellulóz-lignin kötés a növényben és ez adott fenológiai fázisban kedvezőbb rostemészthetőséget eredményez.

Tehát a lignintartalom nemcsak fenofázis-, hanem fajtafüggő is! A megváltozott lignintartalom, illetve szerkezet viszont magával hozta, hogy a terméshozam mérsékelt a hagyományos silócirokhoz képest és gyengébb a szárszilárdság. Emiatt különösen nagy körültekintést igényel a hibridválasztás és a javasolt termesztéstechnológia betartása. A BMR cirkoknak van bugás és szemet érlelő, valamint bugás hímsteril (azaz szemet nem érlelő) változata. A szemet érlelő, bugás, kis termetű Little Giant BMR cirok kedvező hazai eredményei miatt megfontolásra javasolható (Sersia Farm Kft.). A szintén szemet érlelő, de nagy termetű Buffalo közép-korai érésű BMR hibrid silócirok. Szár-levél aránya kitűnő, termőképessége kiváló. A BMR tulajdonság segítségével – megfelelő betakarítási időpontban – kedvező beltartalmi értékek érhetőek el. A hibrid vastag szárának köszönhetően kiváló állóképességgel rendelkezik és nagy zöldtermés jellemzi. Vethető fővetésben, de akár őszi kalászos szenázsok után is (Alfaseed Kft).

A BMR cirkok által megtermelhető szilázsalapanyag elmaradhat a silókukoricákétól (olyan évben, amikor a kukorica hozama is jó).

Miért érdemes akkor ezen korszerű, de kisebb hozamú hibridekkel foglalkozni, ha nem adnak nagyobb mennyiséget? A kisebb hozam mellett megmaradt ugyanis a termésbiztonság (szárazságtűrés), nem érzékeny az aflatoxinra és javult a táplálóértéke (energiatartalma) a hagyományos cirokfélékhez viszonyítva.

Egyes BMR-típusú cirokfélék megközelítik a silókukorica energiatartalmát. A legfontosabb pedig, hogy alapvetően nem a kukoricaszilázs helyettesítője a szudánifű- és BMR cirokszilázs, hanem jól emészthető rostforrás (a gabona- és fűszilázs helyett adjuk a tejelő tehénnek).

Kipróbálásra érdemes

Egy újdonság a fenofázis-rostemészthetőség összefüggésére: a PPS (Photoperiod sensitivity). A fotoperiódus érzékenység a cirokfélék egy olyan tulajdonsága mely lehetővé teszi, hogy a tömegtakarmány célú cirkok bugázása mindaddig ne induljon be, míg a nappali megvilágítás nem csökken 12,5 óra alá. Ezzel nagyobb „betakarítási ablak” alkalmazására nyílik lehetőségünk, illetve minimalizálja a korai elöregedés kockázatát, biztosítva így a sokáig kedvező rostemészthetőséget.

A BMR tulajdonság a kisebb lignintartalmat eredményez, ami növeli a takarmány emészthetőségét. Ez azonban növelheti a szár megdőlésének kockázatát.

Ezért több esetben továbbfejlesztették a BMR genotípust és kombinálták a törpenövésű, de leveles növényi fenotípussal. A „brachytic” elnevezés tehát elágazó és törpe tulajdonságra utal (az internodusok távolságát csökkentették), ami kevesebb szárat és több levélfelületet eredményez. A nagyobb levél:szár arány és a BMR-ből adódó kisebb lignintartalom kombinálása, valamint a bugás változat hozzáadása olyan takarmányminőséget eredményez, amely hasonlít a silókukoricához. A hazai gyakorlatba tavaly vezették be (Monster- Alfaseed kft és Vitalfeed Kft.). A tavalyi száraz nyáron is tudott 15-30 tonna/ ha szilázst adni. Egy nyugat-magyarországi telepen (40 kg/nap/tehén fejési átlag) a nagytejű tehén adagjában is alkalmazták 10 kg/nap/tehén feletti adagban, a rozs­szilázs kiváltására. Kifejezetten költ­ségmegtakarítás célzattal. Javasoljuk idén ennek a cirokfélének a kipróbálását. Nutrigrain BMR cirok (brachitikus törpecirok, kis internóduszokkal, sok levéllel, kis dőlési kockázattal): kipróbálásra javaslom kis területen, mert nincs hazai tapasztalat még. Típusa azonban nagyon ígéretes (Alfaseed Kft.).

Agrotechnikai kockázat

Kutatási körülmények között nem lehetett egyértelműen igazolni, hogy a BMR-cirok esetében a szár megdőlése nagyobb mértékű, mint hagyományos fajták esetében. A szárdőlést ugyanis számos tényező befolyásolja:

• elsőként említjük a fajta/hibrid szerepét. A brachitikus dwarf-törpe hibridek nem dőlnek meg;

• fontos szempont a nitrogén-utánpótlás mértéke (a túldozírozás egyértelműen hajlamosít a szárdőlésre);

• a kisebb vetési csíraszám is csökkentheti a megdőlés veszélyét;

• nem kiszámítható tényezőként jelenik meg a rendelkezésre álló nedvesség. Amennyiben hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullik, vagy éppen csapadékos évjárat van, úgy az fellazítja a növény szöveteit, és megdőlésre hajlamosítja az amúgy is alacsony(abb) állóképességgel rendelkező hibrideket;

• végül a betakarítás időpontja következik, mint meghatározó tényező (főleg, ha bugás és szemet érlel a cirok – „fejben nehéz”).

2003-ban kétféle BMR-cirkot vetettek 3 különböző vetési csíraszámmal (hektáronként: 75 000; 150 000; 300 000 csíra) és 2-féle nitrogéndózist alkalmazva (57 kg N/ha és 113 kg N/ha).

A BMR 106 típusú növény szárdőlése minimális volt, továbbá sem a csíraszám, sem a nitrogén-utánpótlás mértéke nem befolyásolta. A BMR 100 fajta azonban érzékenyen reagált a nitrogén-utánpótlásra, ami jelentősen növelte a szárdőlés mértékét ezen fajta esetében.

A betakarítás módja

A betakarítás módja szerint két nagy csoportot különítünk el:

• a „tisztán” cirokfélék különböző fajtái általában az egyszeri betakarításra alkalmas növények, egy menetben, járvaszecskázóval lehozva a területről;

• a szudáni fű-cirok kombinációk többször is kaszálhatók (itt alapvető fontosságú a kaszálás-fonnyasztás, tehát a kétmenetes betakarítási technológia az alacsony szárazanyag-tartalom miatt).

Etethetőség

A hagyományos silócirokhibrideket korábban nem termelő állatállományoknak javasoltuk. A gondosan választott legkorszerűbb, BMR-típusú és időben betakarított silócirkokat azonban már a közepes- és kistejű teheneknek, sőt akár a nagytejű teheneknek is adhatjuk.

Tehát a korszerű cirokféléket rehabilitálnunk kell, megváltoztatva a korábban alkotott nézetet a gyenge táplálóértékükre vonatkozóan.

Végül, de nem utolsó sorban javaslom az alábbi cégeknél érdeklődni a cirokfélék és a szudáni fű iránt a teheneink érdekében: Alfaseed Kft., Vitalfeed Kft, Sersia Farm Kft., Lidea Hungary Kft.

(Cikkünket jövő héten a szudánifűvel kapcsolatos újdonságokkal folytatjuk.)

Orosz Szilvia
laboratóriumigazgató,
ÁT Kft., Takarmányanalitikai Laboratórium

Forrás: Magyar Mezőgazdaság