0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nehéz időszakokban kell leginkább a jövőbe fektetni

Nehéz időszakokban kell leginkább a jövőbe fektetni, hogy válság utáni lehetőségek felkészülten találjanak bennünket – emelte ki Nagy István agrárminiszter a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok ünnepélyes megnyitóján május 5-én Hódmezővásárhelyen. Az ország legnagyobb haszonállat-kiállítása három napon keresztül várja az agrárium szereplőit és az érdeklődőket fajtabemutatókra, versenyekre és számos egyéb programra.

youtube://v/zJDVc7_5Cdo

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

A tárcavezető köszönetét fejezte ki a magyar állattenyésztésben dolgozóknak. Mint mondta, a kihívások időszakát éljük, az éghajlatváltozás, a COVID gazdasági hatásai és a háborús helyzet is rendkívüli alkalmazkodást követel, amelynek egyik kulcsa a szaktudás. „Mindenki versenyhátrányba kerül, aki nem a legmodernebb, legkorszerűbb ismereteket, tudást alkalmazza – mondta. Soha nem volt még olyan szükségszerű a tudás átültetése a gyakorlatba, mint most, mert a túlélésünket garantálja.”

Sajnálatos, hogy ilyen vészterhes válság kellett ahhoz, hogy egyre többen ismerjék fel: az élelmiszerellátás és élelmiszerönrendelkezés stratégiai és biztonságpolitikai kérdés.

„A mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése nem csupán kiaknázatlan lehetőség számunkra, hanem a túlélésünk és nemzeti önrendelkezésünk feltétele.” Hozzátette: újabb küzdelmes és nehéz évek elé nézünk, de az elmúlt években gyakorlatot szereztünk válságkezelésben, és a magyar gazdálkodók a rendkívüli körülmények között is példamutatóan helyt álltak, amiért hálával tartozunk nekik, hiszen nélkülük nem került volna biztonságos élelmiszer az asztalunkra.

A kormány számos eszközzel segíti őket. Uniós csatlakozásunk óta a legnagyobb mezőgazdasági fejlesztési programot hirdette meg. A Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 27 új pályázati felhívás jelent meg 1600 milliárd forintos beruházási kerettel, amelyet a többletigények miatt 500 millió forinttal növeltek meg.

Az elmúlt hetekben több mint ezer milliárd forint beruházási támogatást és 400 millió forint agrárkörnyezetgazdálkodást, illetve ökológiai gazdálkodást segítő támogatást helyeztek ki a gazdálkodók számára, akiknek jelentős része állattartó.

Most az a feladat, hogy a beruházási költségek és a takarmányárak drágulása ellenére is a lehető legtöbb projekt valósuljon meg. Ezzel juthatnak lépéselőnyhöz a gazdálkodók a piaci versenytársakhoz képest. Aki pedig képes most talpon maradni és előre lépni, az fogja megnyerni a jövőt.

Nem tudhatjuk, meddig feszítik a gazdaság tűrőképességét a járvány gazdasági utóhatásai és a háború miatti energia- és inputdrágulás, de a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők többségének az elmúlt években közösen elért gazdasági és pénzügyi erősödése stabil támaszt jelent a nehéz időszakokban – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a lehető legerősebb a kormányzati elköteleződés az élelmiszertermelés biztonságának megőrzése, a mezőgazdaság értékteremtő, jövedelmezőséget javító beruházásai iránt.

Arra is felhívta a figyelmet: „Már régóta nem azon múlik egy-egy ágazat és termelőinek sikere, hogy mennyi uniós vagy nemzeti jövedelempótló támogatást kapnak, hanem a termékpálya szereplőinek piaci alapú összefogásán, és a termelők közötti vagy feldolgozóval közös integráción.

Aki professzionálisan termel, az nagyobb eséllyel boldogul, és ebben az állattartók számíthatnak a magyar kormányra, amely a fejlesztési források több mint ötven százalékát technológiai modernizációra szeretné fordítani 2027-ig.

Emellett korábban nem látott mértékben indítanak állatjóléti programokat, amelyek állatnak és gazdálkodónak egyaránt a javát fogják szolgálni.

Nagy István szerint komolyan kell venni azokat a radikális európai társadalmi csoportoktól érkező javaslatokat, amelyek kizárnák a támogatásra jogosult tevékenységek köréből az állattenyésztést, és fokozni kell azokat az erőfeszítéseket, amelyek a társadalom széles rétegei számára mutatják meg az állattartás és élelmiszertermelés értékeit, nélkülözhetetlenségét. Emiatt is fontosak az olyan kiállítások, mint az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

Egyed Bélára, a kiállítást szervező Hód-Mezőgazda Zrt. januárban elhunyt vezérigazgatójára emlékezett Antal Gábor, vezérigazgató. Kiemelte, hogy elődje nemcsak egyik kezdeményezője, ötletadója, hanem 28 évig lelkes szervezője is volt a kiállításnak.

A háromnapos szakmai programon több mint 400 kiállító vesz részt a legszebb állataival, illetve legjobb termékeivel, szolgáltatásaival. Huszonhét országból érkeztek a kiállítók, valamint a látogatók, és a szervezők összesen több mint ötvenezer érdeklődőre számítanak a három nap alatt.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hódmezővásárhely és környéke legfontosabb rendezvénye, legnagyobb turisztikai attrakciója, amelynek ideje alatt megtelnek a szálláshelyek – mondta dr. Márki-Zay Péter polgármester, aki elismerését fejezte ki a szervezőknek és kiemelte, hogy a rendezvény hozzájárul a mezőgazdaság és ezzel az ország versenyképességének javításához.

Új világrendhez kell igazodnunk – fogalmazott dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A fenntarthatóság és a versenyképesség mellett az önrendelkezés válik számunkra az egyik legfontosabb célkitűzéssé. Ez pedig teljes ellátási láncok felépítésével válik lehetővé. Az állattenyésztésben a sertés- és baromfi-, valamint a tej- és az arra épülő értéklánc tekintetében a legkomolyabbak a lehetőségek. Kiemelkedő adottságainkhoz soha jobbkor nem érkezhetett volna a kiemelkedő forrás. Szaktudás nélkül azonban nem lehet sikert elérni a csúcstechnológiás ágazatban.

Az agráriumban dolgozók elhivatottsága mellé társadalmi elismertségükre is szükség van. A mezőgazdasági tevékenység ugyanis az egyik legfontosabb értékalkotó munka.

Óriási nyomás nehezedik az állattenyésztőkre – húzta alá Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke – aki szerint a növekvő költségek és általános gazdasági kihívások mellett felértékelődik a technológiai hatékonyság, a versenyképesség növelése. A jelenlegi nehézségek nem fognak egyik napról másikra megszűnni. A már tapasztalható ellátási gondok megerősítik, hogy az EU agrárpolitikája zsákutca.

Fel kell lépni azok ellen a „butaságok” ellen, amelyek információhiányon alapulnak és hozzájárulnak az európai agrárium korlátozásához.

Az ünnepélyes megnyitó zárásaként Magyar Állattenyésztésért Díjat adott át Nagy István agrárminiszternek Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, valamint Wagenhoffer Zsombor, a szervezet ügyvezetője.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu