0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bőséges virágzás, vidám színek

A következő szezonban két új Senecio-sorozat jelenik meg a Dümmen Orange nemesítőház kínálatában, amelyek nemcsak rendkívül mutatós megjelenésűek, hanem téli és tavaszi termesztésre is alkalmasak. A Mandala és a Mandala Plus sorozatok intenzív színei biztosan mindenkit jókedvre derítenek. A nemesítőház idén egy új Erysimum-sorozatot is piacra dob.

A Mandala kifejezés egy geometriai középponthoz igazodó alakzatot jelent. Az elnevezés tökéletesen illik az új sorozathoz, hiszen virágai felülnézetben teljesen szabályos elrendezésűek. Több színben is elérhető lesz a Mandala és a Mandala Plus sorozat az üde tavaszi kék, lila, rózsaszín és lazacszínektől a gyönyörű kéttónusú változatig.

A Senecio cruentus könnyen kezelhető két hibridsorozata öt-öt különálló fajtát foglal magába. A Mandala® sorozat tagjai a Blue Charme (kék), a Peach (barackszínű), a Pink Bicolor (kéttónusú világos és sötét rózsaszín), a Purple (lila), valamint a Salmon (lazacszínű).

A Mandala® Plus sorozatba is tartozik egy Blue Charme nevű fajta (kék, világos belső körrel), rajta kívül a Plus Rose Charme (rózsaszín-bordó-piros világos középpel), a Plus Royal Blue (mély sötétkék), a Plus Sky Blue (égkék, világos középpel), illetve a Plus Violet Bicolor (lila, világos középpel) az említett újdonságok.

Mindkét sorozat növényeinek hajtásrendszere elágazó, kompakt növekedésű, így kevesebb növekedésszabályozót igényelnek a már kapható egyéb sorozatokhoz képest. A rövid virágszárak szintén hozzájárulnak a növények szabályos és tömött megjelenéséhez. A sötét levelek szép kontrasztot adnak a virágok élénk színeivel.

Az új egynyári Senecio-sorozatok bel- és kültéri elhelyezésre egyaránt alkalmasak. Beltérre a nemesítőcég elsősorban a Mandala® sorozatot ajánlja, míg a kerti kiültetésre a nagyobb méretű és hosszabb ideig virágzó Mandala Plus®-fajtákat. Termesztésükre 12-13 centiméteres cserépméretet javasol, kültéri kiültetésre pedig a 14-17 centiméteres cserépméret a megfelelő.

A fajták növekedési erélye eltérő, a közepestől az erősig terjed, a virágméret jellemzően közepes és nagy. Mindkét sorozat középkorai virágzású és cserepes dísznövénykultúraként is ter­meszthető.

Téli termesztés esetén a virágzási időszak a 10. és 15. hét között várható, az Osteospermum, a Primula vagy a cserepes szegfű virágzásával egy időben. Kiegészítő megoldásként tavaszi időszakban is termeszthető, ilyenkor az egynyári növényekkel, például a petúniával vagy Calibrachoával együtt virágzik a 16. és 20. héten.

A Mandala® és a Mandala Plus® sorozat előnye a széles színválaszték mellett az intenzív és bőséges virágzás. Ennek köszönhetően nagyon változatos célokra használhatók a fajták: kerti növénybeültetésekben, erkélyen, teraszon növénytartóban elhelyezve sokáig díszítenek, de önállóan is jól mutatnak.

További értékük az újdonságoknak, hogy nem vízigényesek. A Senecio-fajták jellemzően rendszeres vízellátást, egyenletes öntözést igényelnek, ám az éghajlatváltozás és szélsőséges időjárás miatt a fogyasztók mind jobban keresik a szárazságot és kánikulát is elviselő egynyári és balkonnövényeket. Ennek az igénynek megfelelnek a felsorolt fajták.

Az Erysimum-hibridek igen népszerűek, mert különösen korán virágoznak, illatosak, és sok hasznos rovart, beporzót vonzanak.

A nemesítő vállalat most a kompakt Erysium-hibridek négy új fajtájával jelenik meg a piacon, ezeket Wall Art néven hozzák forgalomba. A cég tájékoztatása szerint a fajták szín­skálája a finom gyöngyházfehértől az erős rózsaszín-pirosig és liláig terjed majd.

A Wall Art-fajták a Berry Lemonade, a Citric, a Pearl és a Pink Lemonade nevet kapták. A növények nagyméretű virágokat hoznak, virágzásuk egyenletes és hosszú ideig tart, intenzív illatúak. Kompakt növekedés, valamint szabályos elrendezésű, erős hajtásrendszer jellemzi őket.

A sorozat egyik legvidámabb változata a többszínű Berry Lemonade. A virágzat színe a sárgától és narancsvöröstől a lilaárnyalatokig változik, amelyhez kiváló hátteret nyújtanak az élénkzöld levelek. A Pink Lemonade hasonló tulajdonságú, de a színe visszafogottabb és finomabb, a sárga és a lila tónusok uralkodnak, kiegészítve a levelek üde zöld színét.

A Citric fajta virágszíne a világostól az erős citromsárgáig terjed, míg a Pearl uralkodó színe a fehér, némi gyöngyháztónussal.

Mind a négy fajta 15-20 centiméter magasra nő, és már az első évben virágzik tavasszal. A Wall Art sorozat sajnos nem télálló, növényházban áttelel. A termelők számára fontos információ, hogy a növények nem igényelnek hideghatást, és egynyári kultúraként is termeszthetők, akár a szabadban is. Gondozásuk könnyű, napos, déli fekvésű helyen érzik jól magukat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/gabot.de/taspo.de