0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Segítség! Denevér az albérlőm

Tavaly rekordszámú denevérmentés volt a fővárosban. Hazánk mondhatni denevér nagyhatalomnak számít Európában, hiszen az Európában élő 46 denevérfajból 28 megtalálható Magyarországon. Védett és fokozottan védettek. Fontos a denevérbarát építkezés, hiszen ennek hiányában komplett kolóniák kerülhetnek veszélybe.

A téli hibernációs időszak után, ahogy a hőmérséklet melegszik felébrednek téli álmukból a denevérek. Az elmúlt évek során évente több száz denevért mentettek a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő központjában. Az elmúlt év azonban rekordszámú mentési számot hozott.

„2021-ben összesen 539 egyedet mentettünk főként a főváros és vonzáskörzetében, ami jelentősen meghaladta az előző évek számadatait”

– tudtuk meg Hanga Zoltántól. A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője elmondta azt is, hazánk denevér nagyhatalomnak számít Európában, hiszen az honos 46 fajból 28 denevérfaj él Magyarországon, ami kiemelten magas.

Házak repedései kiváló szálláshelyek

A múlt évben mentett denevérek között volt fokozottan védett egyed is. Olyan mentés is volt, amikor 200-300 egyedszámú kolónia került védelembe.

A télire félbehagyott építkezések, felújítások, elnapolt technológiai karbantartási munkálatok, épületek rései kitűnő szálláshelyet biztosítottak ezeknek a repülő kisemlősöknek, de amint a munkálatok folytatódnak kilakoltatás várhat rájuk. Mint azt Hanga Zoltán elmondta, egy nem denevérbarát építkezés során akár komplett denevérkolónia élete kerülhet veszélybe.

Évekkel ezelőtt 118 védett korai denevér lett áldozata egy szakszerűtlen panelfelújításnak.

Építkezés előtt a felmérés életmentő lehet

Évről évre visszatérő probléma – természetvédelmi és állatvédelmi szempontból – az építkezések során a denevérek védelme. Az ingatlantulajdonosok sokszor nem tudják, hogy kötelező engedélyeztetni a természetvédelmi hatósággal, kizárólag az illetékes megyei kormányhivatal előzetes írásos engedélyével végezhetők olyan ingatlan felújítási munkálatokat, amelyek a védett fajok, így a denevérek szálláshelyét, szaporodóhelyét is érintik. „A hazai denevérfajok harmada emberi építményekhez kötődik, az épületek padlásterében, homlokzati réseiben, redőnytokban is megbújhatnak. Az épületlakó denevérfajok szezonálisan eltérő időszakokban telepedhetnek meg az emberi építményekben: vannak denevérfajok, amik nyári szállásnak, míg mások átmeneti vagy téli szállásnak használják az egyes épületeket – tudtuk meg Gombkötő Péter zoológiai szakreferenstől.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa kiemelte, a nem kellő körültekintéssel végzett munkák a denevéreket közvetlenül is veszélyeztethetik, háborgathatják az emberi zavarást kerülő egyedeket.

Sajnos olyan eset is ismert, amikor a denevéreket befalazták, s ez csak az állatok élete árán, a kivitelezés után derült ki.

A denevérbarát építkezésre forrás is biztosítható

Azt jelenti a denevérbarát építkezés, hogy az építtető figyelembe veszi ennek a kisemlősnek a szezonális aktivitását, a speciális élőhelyi igényeit. Mint azt Gombkötő Péter elmondta, a kora tavaszi időszakra, a denevérek utódnevelési ideje előtti időszakra, vagy a fiatal egyedek önállósága utáni hónapokra (augusztus-október hónap) időzíti például a tetőfelújítást. A panelépületek esetében a szigetelések során egy csapóajtószerű megoldást alkalmaz, amivel szabad eltávozást biztosítanak a panelrésekből előbújó állatoknak, viszont azok visszajutását megakadályozza. Így a denevérek közvetlen pusztítása is megelőzhető a homlokzati felületek felújítása során.

Denevérbarát kerttervezés

„Igazgatóságunk működési területén több épület denevérbarát felújítása történt az elmúlt évtizedekben. Egyes kolóniák megőrzése érdekében – megfelelő előzetes egyeztetések után – olykor állami támogatás is rendelkezésre áll” – emelte ki a zoológiai szakreferens.

A denevérbarát felújítások szempontjai közt szerepel a megfelelő, az állatokat nem veszélyeztető faanyagvédelem is.

„A padlásterekben a fa kezelése is fontos kérdés, hiszen az épület faszerkezeti elemein függeszkedő, vagy az ácsolat elemi közt rejtőzködő egyedek teste közvetlen érintkezik a kezelt fafelülettel. Így, ha a faanyagot nem megfelelő, az állatok egészsége szempontjából mérgező anyaggal kezelik, az veszélyes lehet a denevérekre nézve.

A felújítások során fontos szempont lehet a denevérek számára alkalmas, korábbi repnyílások megőrzése is, ami a fajok épületbe történő bejutását biztosítja” – tudatta a szakértő.

A denevérek megtelepedését éjszakai rovarokban is gazdag kerttel, kis kerti tó kialakításával is segíthetjük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu