0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A gyömbér nem mindennapi előnyei az egészségre

A gyömbér íze az egyik legkülönlegesebb és egyben legkedveltebb íz világszerte. A merész, aromás és csípős gyömbér (más néven gyömbérgyökér) évezredek óta fűszerezi az ételeket, ám emellett gyógynövényként is igen nagy népszerűségnek örvend.

A gyömbérről úgy tartják, hogy Délkelet-Ázsiában őshonos, de Indiában, Kínában és a Közel-Keleten is nagyra becsülték, mielőtt a kínaiak Rómába vitték, ahol egyre nagyobb lett a kereslete. Számos betegség, például megfázás, hányinger és ízületi gyulladás kezelésére használták előszeretettel a gyömbért. Emellett világszerte az egyik legkülönlegesebb ízű növény, amely olyan közkedvelt ételek alapanyaga, mint a gyömbértea, az indiai curryk, a sushi savanyított kísérője, és természetesen a mézeskalács.

Szerencsére a gyömbér nemcsak az ételek ízesítésére tökéletes, hanem számos erős antioxidánst és egészségvédő vegyületet is tartalmaz.

A gyömbér (Zingiber officinale), amely a kardamommal és a kurkumával azonos növénycsalád tagja, a gyömbér növény rizómája (földalatti gyökérszára). A rendszerint durva külső – göcsörtös, alapvetően bézs színű és kissé rücskös – alól előbukkan a hús, amely fajtától függően sárga, fehér vagy vöröses színű lehet.

Az Egyesült Államokban a kínai és a boltban vásárolható gyömbér a legelterjedtebb, amelyeknek csípős íze és halványsárga húsa van. Míg fűszerként a friss gyömbért csak kis mennyiségben használják a főzéshez. Igaz, hogy egy teáskanálnyi adagban nincs nagy mennyiségű vitamin és ásványi anyag, ugyanakkor nagyobb mennyiségben tartalmaz aromákat és számos bioaktív vegyületet, azon belül pedig gyulladáscsökkentő gingerolokat.

A gyömbér segíthet csökkenteni a fájdalmat és javíthatja a mobilitást az ízületi gyulladásban szenvedőknél.

Egy reumás ízületi gyulladásban (RA) szenvedő betegeken végzett vizsgálat során megállapították, hogy a 12 héten át naponta elfogyasztott gyömbérpor javította a gyulladást. Ezenkívül számos tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér javítja a gyomor-bélrendszeri tüneteket is, például a hányingert és a hányást. Egy tanulmány szerint a napi gyömbérbevitel javította ezeket a tüneteket az előrehaladott rákos betegeknél.

A gyömbérnek számos formája létezik: szárított, tartósított, kristályosított, kandírozott, porított, őrölt és friss, amely a legtöbb íz molekulát tartalmazza. A hámozatlan, friss gyömbért néhány héten keresztül tárolhatjuk a hűtőben, vagy akár hat hónapon keresztül, ha lefagyasztjuk. A szárított és őrölt gyömbért tartsuk lezárva, hűvös, száraz helyen.

Szeleteljük, aprítsuk vagy reszeljük le a gyömbért és adjuk a zöldségköretekhez, sült krumplihoz, levesekhez, vagy édesburgonyához.

Keverjük össze szójaszósszal, olívaolajjal és fokhagymával, így könnyedén használhatjuk salátaöntetként vagy páclében.

Forrás: chicago.suntimes.com